Доступність посилання

ТОП новини

Втікачі з Криму просять офіційний Київ створити програму з переселення


Сімферополь, 17 березня 2014 року
Сімферополь, 17 березня 2014 року
Втікачі з Криму закликають владу України створити програму переселення тих людей, які зазнають тиску з боку російської влади на півострові, заявив голова Комітету кримських біженців Микола Подоляко.

«Ми хочемо знати, що з нами буде. Має бути якась державна програма з переселення нас звідти», – сказав Подоляко.

За його словами, нині в Криму воєнний стан, і перебувати там активістам, які не схвалюють дій Росії, дуже небезпечно. Так, як заявив Подоляко, створено списки людей, «яких піддаватимуть репресіям із боку Росії». «Ми як активісти вже в цих списках є», – наголосив він.

Подоляко повідомив, що напередодні мешканці Криму й Севастополя утворили Комітет біженців Криму, який наразі перебуває в Києві.

За його словами, першочергове завдання комітету – це порятунок людей, які перебувають у заручниках у так званої «кримської самооборони».

«Ми себе вже називаємо біженцями, хоча держава Україна нас поки біженцями не визнала», – каже Подоляко.

Він також наголосив на тому, що сім’ї українських військовослужбовців наразі в певному сенсі перебувають у заручниках, і деякі сім’ї «самооборона» намагається фізично виганяти з квартир, у яких вони проживають.

«Зараз ми повинні будемо організувати прийом тут цих людей. Кількість – ми зараз не готові сказати, скільки це буде, – це буде десятки, сотні чи тисячі, сотні тисяч людей, які не готові (жити – ред.) з тією владою, яка там на території керує, щоб вони сюди приїхали», – сказав Подоляко.

18 березня президент Росії Володимир Путін попросив парламент прийняти до складу Росії два нових суб’єкти – Крим і Севастополь. Того ж дня в Кремлі Путін, нелегітимний прем’єр-міністр Криму Сергій Аксьонов, голова розпущеного Верховною Радою України парламенту Криму Володимир Константинов і «уповноважений представник міста Севастополь» Олексій Чалий підписали договір про прийняття Криму до Росії.
XS
SM
MD
LG