Доступність посилання

ТОП новини

Через місяць після скинення Януковича досі шукають зниклих майданівців


Активіст пише ім'я на нозі убитого демонстранта в Києві, 20 лютого 2014 року
Активіст пише ім'я на нозі убитого демонстранта в Києві, 20 лютого 2014 року
Через місяць після скинення Віктора Януковича, активісти Євромайдану все ще шукають близько 180 зниклих українців. Поширюється страх, що можливо ніколи не вдасться дізнатися про справжню кількість загиблих і про те, що саме сталося під час революційного апогею. Радіо Свобода розмовляло із родинами зниклих на Майдані в Києві.

Фаїна Таран вважає, що бачила свого сина Івана востаннє по телевізору. Як і більшість українців, 66-річна Фаїна була прикута до новин 20 лютого під час кривавих сутичок у Києві. Випадково камера зупинилась на її 39-річному синові Іванові, активісту на передовій.

У двох його товаришів стріляли, а поранений Іван кинувся на офіцерів «Беркута». Він зник у бою, в якому майданівці використовували щити і дубинки.

Можливо, очі Фаїни обманули її? Наступного дня їй зателефонував приятель Івана. «Ваш син зник. Його забрав «Беркут», – сказав чоловік. Розповідаючи про це, голос матері тремтів, а на очі наверталися сльози. Від того дня Івана ніхто не бачив.

Через місяць після скинення Віктора Януковича активісти Євромайдану все ще шукають 183 українців, які зникли в хаосі сутичок та революції. Це натякає на тривожну істину: справжня кількість загиблих невідома, а про обставини цих зникнень ми можемо ніколи не дізнатися.

Фаїна боїться найгіршого, але не знає, що саме сталося. «У нас навіть немає надгробку. Коли поховаєш когось, можеш хоча б навідатися на кладовище. Я не знаю, де його шукати чи на що сподіватися. Я не знаю, що можу зробити», – каже жінка.

Кургани квітів і велика кількість лампадок і досі наповнюють майдан Незалежності в Києві, а нескінченна туга попереду. Обличчя Івана Тарана лише одне з десятків, які нав’язливо дивляться з оголошень про зниклих безвісти. Кількість загиблих та зниклих затьмарили почуття ейфорії від повалення Януковича.
Клікніть, щоб переглянути список загиблих Героїв
Клікніть, щоб переглянути список загиблих Героїв

Згідно з даними громадської організації «Євромайдан SOS», кількість загиблих на 18 березня зросла до 119, включаючи 17 міліціонерів.

«Євромайдан SOS» також зареєстрував близько 700 зниклих від початку протестів у минулому році, доля 183 осіб досі не відома.

Хтось каже, що частина людей могла згоріти під час пожежі в Будинку профспілок на майдані Незалежності. Інші підозрюють, що деякі активісти були викрадені, вбиті, а їхні останки спалені.

Назарій Боярський, активіст «Євромайдану SOS», каже, що пожежа в Будинку профспілок, за офіційними даними, забрала життя п’ятьох осіб, і не має доказів, які б підтримали жахливі чутки про більшу кількість.

Боярський закликав до обережного оптимізму щодо решти загиблих, вказуючи на відому справу Дмитра Булатова, який зник у січні, і багато хто вважав його загиблим. Він знайшовся через вісім днів, хоч і пройшов через катування.

Хтось може і не підозрювати, що його вважать зниклим – активіст

Назарій Боярський говорить про декілька категорій зникнень у Києві.

Хтось зник, тому що його затримали. Хтось зник, тому що проходив лікування в підпільних лікарнях. Хтось повернувся до звичного життя і навіть не підозрює, що його вважають «зниклим». А певна кількість людей взагалі не має нічого спільного з подіями на Майдані.

Разом з тим чимало осіб справді зникли, їх розшукують родичі. Так, Світлана Бєлоусова, 38-річний перукар з Умані Черкаської області, каже, що родина востаннє чула про її двоюрідного брата, 52-річного Андрія Самойленка, київського шкільного вчителя, 25 січня. Того дня він сказав, що йде підтримати Майдан. Він залишив свій паспорт вдома, і відтоді про нього нічого не відомо, телефон його не відповідає.

Згаданий випадок із Іваном Тараном, його очевидна сутичка з «Беркутом», вказує на можливість чогось більш лихого.

Цього тижня Фаїна Таран та її 18-літня онука Наталія вже втретє приїхали до Києва зі свого рідного міста на заході Рівненської області, щоб дати телевізійні інтерв’ю з метою розширити пошук сина і батька. Вони розмістили його фото на білбордах у центрі Києва. Фаїна зараз опікується трьома дітьми Івана: 18-річною Наталією, 15-річним Олександром та 12-річною Мар’яною в незаможному селищі Квітневе.

«День і ніч я сподіваюсь, що він живий і що повернеться, що вони допоможуть мені знайти його. Я просто не знаю», – бідкається Фаїна Таран.

Над матеріалом працювали Tom Balmforth і Анна Шаманська

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG