Доступність посилання

ТОП новини

«Путін намагається окупувати країни, які не є членами НАТО і ЄС» – Прохазкова


Відома чеська журналістка Петра Прохазкова в інтерв’ю Радіо Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:15 0:00

Відома чеська журналістка Петра Прохазкова в інтерв’ю з Радіо Свобода

Прага – Окупація Криму Росією може бути тільки першим кроком на шляху захоплення країн, які не входять до НАТО чи Європейського союзу, інакшими словами – позаблоковий статус України в нинішніх умовах російської експансії контпродуктивний. На цьому в інтерв’ю з Радіо Свобода наголосила відома чеська журналістка Петра Прохазкова.

– Ви повернулись з України перед окупацією Криму Росією. Чи йшлося тоді про ймовірність такого розвитку подій?

– Коли я була в Україні, атмосфера була хвилюючою. Я пережила там переломний момент, коли події після кривавого четверга швидко розвивались, з країни втік президент Янукович. У мене було враження певної ейфорії, здавалось, шо найгірше вже Україна пережила. Відверто кажучи, Крим на тлі Майдану тоді був на другому плані. Думаю, що росіяни використали ситуацію, коли всі були зосереджені на Києві, а вони вели підготовку до Криму.

– Що Ви думаєте про анексію Криму Росією, державою, котра в 1994 році підписала меморандум, який серед іншого гарантував територіальну цілісність України?

Росія порушує цілу низку міжнародних договорів, це є анексією, окупацією чужої території
– Зрозуміло, що Росія порушує цілу низку міжнародних договорів, але також елементарні норми слушної поведінки. Однозначно, що це є анексією, окупацією чужої території. Гадаю, що немає сумнівів щодо цього. Зрештою більшість світу погоджується з тим, що це є окупація, анексія. Тепер питання полягає в тому, як ми на це будемо реагувати. При тому всі ми визнаємо, що Крим є і далі залишається українською територією.

– У виступі у вівторок президент Росії Путін наголосив, що «в глибині серця людей Крим завжди був частиною Росії» і що потрібно буде цю позицію Росії захищати. Що Ви можете сказати про останній виступ президента Путіна щодо входження Криму та Севастополя до Росії?

Путін перекручує факти, в тому числі історичні факти, часто відкрито обдурює й вигадує
В Крим взагалі не існувало жодної національної проблеми! Це лише така гра, суміш вигадок і брехні
– В ньому міститься низка нонсенсів. Я б хотіла застерегти від того, щоб сприймати Путіна цілком серйозно, тому що він перекручує факти, в тому числі історичні факти, часто відкрито обдурює й вигадує. Це все виступи, які розраховані на вуха росіян, він знає, що за кордоном на це не клюнуть. Путін намагається збудувати свою царську недоторканну авторитарну позицію в Росії. Все те, про що він говорив, це з міжнародного погляду – нісенітниці.

А коли він стверджує, що Крим завжди був російським, чому тоді в 1994 році, коли йшлося про без’ядерний статус України, а Україна отримала гарантії своєї територіальної цілісності, чому тоді Росія не почала говорити, що хоче вилучити Крим? Які мотиви вели Росію до анексії? Адже я в Криму була багато разів і ніколи там не відчула жодної ворожнечі між росіянами та українцями. Там взагалі не існувало жодної національної проблеми! Це лише така гра, суміш вигадок і брехні. Адже ми всі знаємо, що Путін все сконструював сам для себе.

– З урахуванням нинішніх реалій, зокрема, анексії Криму, чи не здається Вам, що європейська спільнота, Європейський союз зрадили Україну?

Всі ці санкції, які намагаються запровадити, вони дуже беззубі. Це все санкції, які Путін передбачав і до яких був готовий
– Так, європейська спільнота взагалі не може чинити опір такій агресії, яку демонструє Росія. Європейська спільнота може діяти в різних економічних кризах, може говорити дуже теоретично про права людини, чи говорити про нові хвилі біженців. Але вона цілком не була готова до такої події, якою є захоплення частини Європи, навіть коли ця країна не є частиною ЄС, але це є Європа. Адже в Європі вперше після Другої світової війни дійшло до окупації в такому масштабі, дійшло до агресії однієї країни щодо іншої незалежної країни. Європа до цього цілком не є готовою як дипломатично, так і технічно. Всі ці санкції, які намагаються запровадити, вони дуже беззубі. Це все санкції, які Путін передбачав і до яких був готовий.

Тобто він собі насміхається над тим, як ми робимо точно все те, що він передбачав. Тут немає жодного кроку, який би Росію практично серйозно зачепив. У цій ситуації ми можемо чекати тільки одного: цей його наступ, розширення, це «собирание земель», як говорять в Росії, не зупиниться.

– Пані Прохазкова, у Вас великий досвід роботи у зонах воєнних конфліктів. На Вашу думку, чи закінчиться експансія Росії захопленням Криму, чи Росія наступатиме далі?

– У відповідності до того, як працює російська пропаганда, особливо в останні дні, а я дивлюся на каналах російського телебачення програми про «страждання» росіян у Харкові, як цілий Донбас хотів би приєднатись до Росії, все це в мене викликає відчуття, що Росія намагається натякнути тим своїм виразним способом, що і ці частини мали б належати Росії. Належати вже тому, що там живе російське населення і що це російське населення немов би українським населенням гнобиться.

Росія аргументує це тим, що влада в Києві є незаконною, вони навіть використовують такі слова, що це є бандерівці, фашисти, антисеміти і так далі. Тобто, якщо в Києві діє незаконна влада, значить Москва має право так себе вести, певний намір тут є. Адже росіянам було б добре мати підходи до Криму по суші, а не через міст через Керченську затоку, який ще не встановлений. Мова тут не лише про Україну.

– Якраз про це моє наступне запитання: чи може Росія розпочати, так би мовити, захищати своїх громадян і в інших країнах?

Думаю, що зараз наступною буде Молдова. Зрештою, російські меншини зараз є всюди в Європі
– Думаю, що зараз наступною буде Молдова. В Молдові вже є росіяни, нині вони є в Придністров’ї, а Придністров’я хоче до Росії. Зрештою, російські меншини зараз є всюди в Європі. Ми в Чехії навіть маємо міста, де росіяни вже скоро стануть більшістю, наприклад, Карлові Вари.

Можемо лише сподіватись, що членство Чехії в НАТО є безсумнівним захистом і що в Путіна знайдуться рештки розуму і стриманості і він не почне загравати з країнами-членами НАТО. Сподіваюсь, що це не 1938 рік і що договірні гарантії нашої безпеки працюватимуть.

Але може це також стосуватись країн Балтії, однак думаю, що прибалти зараз говорять, як це добре, що вони вступили до НАТО. Думаю, що в тому напрямку дорога не поведе. Насамперед Путін буде намагатись саме зараз окупувати країни, які не є членами Європейського союзу, не є членами НАТО, буде намагатись так ускладнити ситуацію в тих регіонах, щоб ці країни взагалі не змогли вступити до НАТО.

– Як Ви гадаєте, з урахуванням останніх подій – окупації Криму північним сусідом, чи є для України продуктивним й надалі зберігати позаблоковий статус?

Україна мала б негайно зараз бути прийнятою до Європейського союзу і до НАТО
– Думаю, що Україна мала б негайно зараз бути прийнятою до Європейського союзу і до НАТО, звичайно, також. Тому що вона як позаблокова держава не має шансів утримати свою територіальну цілісність. Вона вже втратила Крим, може втратити дальші терени. Єдиний шанс – це справді швидко прийняти Україну до міжнародних союзів і гарантувати її безпеку. Тоді, гадаю, Росія б почала замислюватися. Адже відверто говорячи, нині російська економіка, російська армія не переживають свої найкращі часи. Будемо сподіватись, що ці рештки розуму ще хтось у Кремлі має.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG