Доступність посилання

ТОП новини

Генсекретар НАТО: анексія Криму – найтяжча загроза з часів Холодної війни


Генеральний секретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен назвав анексію Росією українського Криму найтяжчою загрозою європейській безпеці з часів Холодної війни.

Москва використала незаконний референдум у Криму, проведений під дулами автоматів, як виправдання цієї анексії, нагадав він, виступаючи у Вашингтоні в перебігу візиту до США.

«Росія роздерла на шматки збірку міжнародних норм, намагаючись перемалювати мапу Європи і спричинивши протягом кількох тижнів найсерйознішу кризу з часів Холодної війни. Така поведінка суперечить міжнародним нормам, і їй не місце у 21-му столітті. Союзники в НАТО підтримують Україну. Ми підтримуємо суверенітет і територіальну цілісність України», – заявив він.

За словами Расмуссена, анексія Криму Росією – «дзвінок, який має розбудити» всіх, хто відданий ідеї цілісної, вільної і мирної Європи.

Анексією Криму Росія ставить під загрозу свою власну безпеку, бо підриває довіру до Москви на міжнародній сцені, наголосив генсекретар ООН.

Він знову закликав Росію дотриматися її міжнародних зобов’язань, припинити всю військову діяльність в Україні і шукати мирного політичного виходу з кризи.

Союз НАТО твердо дотримується принципу підтримки територіальної цілісності і суверенітету України і в численних заявах відкидав і окупацію Росією Криму, і проголошену вчора анексію півострова. НАТО на знак протесту зупинив низку програм співпраці з Росією.
XS
SM
MD
LG