Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську збирають гроші для кримських татар


У Дніпропетровську збирають гроші для кримськотатарського каналу ATR
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
У Дніпропетровську сьогодні ввечері відбулась мистецька акція на підтримку кримськотатарського народу: в одному з кінотеатрів організували прем’єру першого художнього фільму в історії кримськотатарського народу «Хайтарма». За словами організаторів, усі зароблені від показу гроші перерахують на потреби кримськотатарського телеканалу ATR, який мовить на анексованій території Криму.

«Зібрані кошти підуть на підтримку кримськотатарського телеканалу ATR – єдиного на сьогоднішній день форпосту правди в телевізійному ефірі Автономної республіки Крим. Канал залишився без фінансування, але готовий триматися до кінця», – заявили організатори.

За словами режисера-постановника та виконавця головної ролі фільму Ахтема Сейтаблаєва, «Хайтарма» розповідає про трагічну дату в історії кримськотатарського народу: 18 травня 1944 року розпочалась сталінська депортація кримських татар. Головний герой фільму, відомий кримськотатарський льотчик Амет-Хан Султан, після визволення Севастополя приїздить у рідну Алупку і стає свідком депортації.

У зйомках масових сцен стрічки брали участь понад тисячу кримчан, багато з яких пережили трагедію депортації дітьми.

Як сказав Ахтем Сейтаблаєв, презентація стрічки у Дніпропетровську має на меті віддати данину поваги людям, які пережили депортацію, а також нагадати глядачам про цінність взаєморозуміння між людьми різних народів та різних політичних поглядів.

«За час існування Радянського Союзу було депортовано 49 народів, 8 із них – тотально. Ми хотіли, щоб глядач виніс із залу те, що в кожної людини, незалежно від політичних поглядів, має бути бажання чути іншого, говорити відкрито з іншим, не боячись отримати битою по голові», – сказав режисер.

Планується, що стрічку «Хайтарма», кошторис якої склав близько 9 мільйонів гривень, невдовзі презентують і за кордоном. Як сказав режисер, пропозиція про показ наразі надійшла, зокрема, з посольства Чехії в Україні.
XS
SM
MD
LG