Доступність посилання

ТОП новини

Українська влада й далі дбатиме про кримчан?


Київ – Українські громадяни в окупованому російськими військами Криму зберігають всі свої права, і напризволяще їх не кинуть, запевняють в РНБО та в Мін’юсті. Українська влада має намір виплачувати кримчанам пенсії, забезпечити їхню участь у виборах, а для тих, хто захоче виїхати – вже готові тисячі тимчасових помешкань, запевняє керівництво РНБО. Тим часом омбудсмен Валерія Лутковська визнає, що реальних механізмів захисту прав кримчан наразі немає. Експерти радять зосередитися на освітніх та культурних зв’язках півострова з материковою Україною, бо через воєнні дії на всі соціальні виплати грошей може не вистачити.

РНБО доручила підготувати законопроекти щодо захисту прав громадян України, які живуть на окупованій території Криму, та щодо самого статусу цієї території, заявив журналістам міністр юстиції Павло Петренко.

В коментарі Радіо Свобода Павло Петренко наголосив, що громадяни України, які залишаються в окупованому Криму, зберігають свої соціальні гарантії. Зокрема, ідеться про пенсії та соціальні виплати, конкретизує міністр юстиції:

Ті громадяни України, які підтвердять своє громадянство та зв’язок з нашою державою, будуть повністю забезпечені тими соціальними стандартами, які передбачені для інших жителів України
Павло Петренко
«Нами буде внесений законопроект про особливий статус громадян України, які проживають на окупованих територіях. Ті громадяни України, які підтвердять своє громадянство та зв’язок з нашою державою, будуть повністю забезпечені тими соціальними стандартами, які передбачені для інших жителів України», – запевняє Павло Петренко.

Він додає, що нині український уряд розробляє порядок, за яким українці з окупованого регіону зможуть отримувати соціальні виплати, оскільки національні системи платежів та банки на півострові не працюють. Він не виключає, що це можна організувати у районах, які межують з Кримом. Тим часом влада вже запевнила кримчан, що вони зможуть реалізувати ще одне своє громадянське право – голосувати на виборах президента у травні цього року.

Голосувати й отримувати гроші можна буде на Херсонщині

Заступник голови Центральної виборчої комісії України Андрій Магера розповів журналістам, що ЦВК розглядає можливість облаштувати виборчі дільниці для кримчан у Херсонській області, або в інших обласних центрах України, оскільки в Криму центральна влада не зможе гарантувати безпеки ні комісіям, ні журналістам, ні тим, хто прийде голосувати.

Секретар РНБО Андрій Парубій запевнив, що українців, які зазнають утисків у Криму, не кинуть напризволяще. Він анонсував програму переселення кримчан на материкову Україну, і запевнив, що для них вже готові тимчасові помешкання на 25000 осіб, та що ці люди отримають роботу.

Водночас, російська влада в окупованому Криму розпочала видачу російських паспортів, і оголосила, що громадянами Росії автоматично стають всі мешканці півострова. Місцеві мешканці пишуть в соцмережах, що оформлювати додаткові заяви та документи просять не тих, хто очікує російського громадянства, а тих, хто хоче зберегти українське.

Втім, уповноважений Верховної Ради з прав людини України Валерія Лутковська заявила журналістам, що ті кримчани, кому, наприклад, порвали український паспорт та видали російський не втрачають громадянства України.

Ці люди, незалежно від того, які паспорти вони мають, залишаються громадянами України, і зберігають свої права. Просто люди налякані, їм треба все пояснювати
Валерія Лутковська
«Потрібне процедурне рішення про те, що особа виходить з громадянства України. Ці люди, незалежно від того, які паспорти вони мають, залишаються громадянами України, і зберігають свої права. Просто люди налякані, їм треба все пояснювати, а можливості для таких пояснень обмежені», – наголошує Валерія Лутковська.

Водночас вона визнає, що Україна ще не створила нових механізмів допомоги українським громадянам у Криму, тоді як самопроголошена влада півострова та кримський парламент вже втратили легітимність.

Необхідно підтримувати кримчан та давати їм змогу відчувати себе частиною всієї України, з цим погоджується і політолог Олександр Палій. Але він вважає, що тут більше важать зв’язки між людьми, аніж виплати пенсій чи фінансової допомоги.

Треба ставитися до Криму як до української території, але тимчасово неконтрольованої. І використовувати потенціал людських зв’язків
Олександр Палій
«Треба домогтися допуску на півострів міжнародних спостерігачів, щоб вони фіксували порушення прав людини, і це буде одною з форм тиску на Росію. Треба ставитися до Криму як до української території, але тимчасово неконтрольованої. І використовувати потенціал людських зв’язків, зв’язків територіальних громад, забезпечувати право молодих кримчан навчатися в українських вишах, – пропонує політолог. – Росія – діє інакше, люди в Криму для неї – лише витратний матеріал. Північні регіони, такі як Іркутська область, вже хочуть переселяти кримчан для залюднення своїх територій. Що ж до виплати пенсій – то частка пенсіонерів у Криму, і в Севастополі зокрема – є дуже високою. І треба дивитися, чи варто витрачати раніше заплановані гроші на пенсії кримчанам, чи нагальні потреби збройних сил нині є важливішими».

Між тим, ні зарплати, ні пенсії мешканці Криму вже не можуть отримати у повному обсязі. Працює лише частина банкоматів, та й ті видають мінімальні суми на добу. Тим часом самопроголошена влада Севастополя вже звітує, що створила альтернативний місцевий пенсійний фонд та міський банк, і що нібито в місті продовжить функціонувати гривня паралельно з російським рублем – до 2016 року.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG