Доступність посилання

ТОП новини

Захід усвідомлює, що Холодна війна повертається


Лондон – Британські та інші західні урядовці й політики говорять про окупацію Криму Росією як про найбільшу кризу з часів Холодної війни. У європейських столицях уважно стежать за діями Росії та заявами президента Путіна, які можуть свідчити, що теперіщнє керівництво у Кремлі мислить категоріями часів, коли світ був поділений на дві ворожі частини і єдине, що стримувало сторони – це загроза ядерного взаємознищення.

Одне з головних питань, що турбує європейських політиків полягає у тому, чи зупиниться Путін у Криму і наскільки ефективними будуть санкції проти Москви.

Звітуючи у британському парламенті, міністр закордонних справ Вільям Гейґ цього тижня вчергове роз’яснював, чому Лондон так стурбований подіями на протилежному краю Європи.

Криза в Україні – найсерйозніше випробування для безпеки Європи у 21-му сторіччі
Вільям Гейґ
«Криза в Україні – найсерйозніше випробування для безпеки Європи у 21-му сторіччі. Інтереси сполученого королівства полягають у тому, щоб, насамперед, Україна була стабільною, заможною і цілісною державою, яка могла би самостійно визначати своє майбутнє без зовнішнього тиску і втручання. Друга сторона наших інтересів полягає у тому, що ми глибоко зацікавлені у виконанні міжнародних законів і хартії ООН, у дотриманні міжнародних угод і збереженні міжнародної системи, заснованої на правилах», – заявляє міністр, наголосивши, що дії Росії підривають усі згадані принципи й бажання міжнародної спільноти.

Вільям Гейґ заявив, що у Лондоні захоплюються стійкістю й стриманістю українських військових.

Вимога жорсткіших дій

У цьому питанні, як і в більшості ситуацій, коли британський уряд постає перед міжнародними кризами, політикум країни об’єднується і, фактично, різниці у поглядах британських парламентських партій на Українську ситуацію немає. Натомість є поважні голоси, які закликають до рішучіших дій.

Оголошені досі Сполученими Штатами і Євросоюзом візові обмеження та замороження активів окремих осіб, з великим сумом маю сказати, – відповідь жалюгідна і слабка
Малькольм Рифкінд
«Це гарні слова але риторика може бути виправдана лише якщо їй відповідають наші дії на те, що відбувається і те, що ще може статися. – зауважує колишній міністр уряду консерваторів Малькольм Рифкінд, – І я мушу сказати, що оголошені досі Сполученими Штатами і Євросоюзом візові обмеження та замороження активів окремих осіб, з великим сумом маю сказати, – відповідь жалюгідна і слабка».

Рифкінд також наголошує, що режим Путіна намагається повернути контроль Москви над усією територією, де колись панував Радянський Союз.

Провідні політики у Лондоні наголошують на тому, що Британія буде змушена піти на пожертви, бо серйозні санкції проти російських інтересів, очевидно матимуть негативні наслідки і для Заходу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG