Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС далі індивідуальних санкцій щодо Росії наразі не йдуть


Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк
Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк
Брюссель – «Європейські партнери України повинні зрозуміти, що слід визначитися: свобода чи гроші», – заявив у Брюсселі, коментуючи реакцію ЄС на події в Україні, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Лідери співдружності тим часом здебільшого схиляються до поміркованого й поетапного чинення тиску на Москву. Найімовірнішою відповіддю ЄС на анексію Криму, вочевидь, стане розширення «чорного списку» осіб, яким заборонять в’їзд до Європи та заморозять їхні європейські рахунки.

Напередодні саміту визначилися два табори: країн-прихильниць рішучішої відповіді на беззаконня Росії та держав, які дотримуються поміркованих кроків. Однак на самій зустрічі лідерів ЄС виявилося, що переважна більшість впливових столиць перебувають саме у другому таборі – як пояснюють експерти, через небажання європейців ризикувати своїми економічними інтересами, в яких Росія займає значне місце.

Ще зранку у четвер стало зрозуміло, що нинішній саміт далі від розширення списку російських можновладців, яких зроблять у Європі персонами non-grata, не піде, навіть після «приєднання» Криму до Росії попри застереження Заходу.

«Дипломатія та економіка йдуть у парі, бо якщо немає погроз, включно з погрозами, націленими на економіку, для дипломатії місця не залишається, – характеризує позицію Франції її президент Франсуа Олланд. – Щоб були дискусії та переговори, потрібен тиск. Тому економічні покарання Росії, навіть якщо їх не оголосять сьогодні, повинні бути передбачені та готові. Але сьогодні й завтра йдеться тільки про індивідуальні санкції».

Більше заморожених рахунків і більше заборон на поїздки – Камерон

Із санкціями слід працювати поетапно, заявляли численні лідери держав та урядів ЄС на початку саміту.

Британський прем’єр-міністр Дейвід Камерон, зі свого боку, додає, що дії Росії у Криму є неприйнятними, тож санкції щодо Москви слід розширити. При цьому ЄС має говорити з росіянами одним голосом.

«Те, що зробила Росія, – неприйнятно. Країни Європейського союзу мають говорити чітким і єдиним голосом. Що це означає? Більше заморожених активів, більше заборон на поїздки, більше дій через ситуацію в Криму. Водночас слід зробити все можливе, щоб допомогти побудувати міцну й демократичну Україну», – заявив Камерон.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк, якого запросили на саміт лідерів ЄС для підписання політичної частини угоди про асоціацію, щодо позиції Заходу стосовно тиску на Росію зауважив: «Тут весь світ, в тому числі й Захід, має дати адекватну відповідь, і ця відповідь повинна зупинити будь-яку країну, в тому числі й Росію, від застосування сили до сусіда, який не має такої чисельної армії, як Росія».

За словами Яценюка, європейські партнери мають визначитися, що для них важливіше.

«Треба навчитись платити ціну і треба визначати: свобода чи гроші. І сподіваюсь, що наші європейські партнери розуміють це. Щоб потім не було надто пізно застосовувати інший вид санкцій», – наголосив Арсеній Яценюк.

Застереження Росії та «крок до майбутнього членства»

Водночас голова українського уряду застерігає, що є одна річ, яку Москва повинна добре усвідомити.

«Спроба захоплення України, переходу кордону російськими військами, анексія східних чи інших областей України отримає найрішучішу реакцію української держави», – заявив Арсеній Яценюк.

«Ми дамо гідну відповідь, у тому числі й військову. Ми будемо захищати свою землю, і Росія повинна це знати», – додав він.

У п’ятницю, в другий день саміту, заплановане підписання політичної частини угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом. Це, як висловив переконання український прем’єр, є «кроком до майбутнього членства України в ЄС».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG