Доступність посилання

ТОП новини

Обшуки в «Рошен» у Росії – помста за Майдан?


Любов Чижова

У Липецьку припинили роботу кондитерської фабрики «Рошен», яка належить українському бізнесменові Петрові Порошенку. Його вважають одним зі спонсорів Євромайдану. За словами самого Порошенка, він допомагав учасникам протестів «їжею, водою, дровами». ЗМІ припускають, що захоплення «Рошену» може бути відповіддю на захоплення КамАЗів в Україні, а керівництво фабрики називає те, що відбувається, «рейдерським захопленням».

Міністерство закордонних справ і Міністерство економічного розвитку і торгівлі України вимагають від російської влади припинити втручання в роботу підприємств кондитерської корпорації «Рошен» у Росії. Про це йдеться в спільній заяві відомств: «Захоплення 19 березня співробітниками правоохоронних органів фабрики «Рошен» у Липецьку є продовженням політично вмотивованої кампанії проти українського інвестора слідом за рішенням Россільгоспнагляду влітку минулого року запровадити заборону на постачання продукції «Рошен» із України».

Українські міністерства розцінюють захоплення фабрики як «фактичну конфіскацію» розташованих в Росії виробничих потужностей «Рошен». 19 березня вхід на підприємство заблокували силовики. Працівників фабрики не пропускали всередину, а співробітників офісу зібрали в конференц-залі. Поліцейські відмовлялися пояснювати свої дії, заявляючи лише, що «проводять силове прикриття оперативних заходів». Сьогодні вхід на фабрику закритий.

Як повідомила Радіо Свобода адвокат Віолетта Волкова, яка побувала на фабриці, і котра представляє інтереси керівництва, формально обшуки проводяться у зв’язку з порушеною рік тому відносно фабрики «Рошен» кримінальною справою по 3-й частині статті 180 КК (використання товарного знака інших компаній в корисливих цілях), але, за її відчуттям, у Петра Порошенка, як зараз прийнято говорити, хочуть «віджати бізнес».

– Майже рік тому кондитерський холдинг «Об’єднані кондитери» і фабрика «РотФронт» подали позови проти «Рошену». Вони претендують на право на товарні знаки деяких цукерок, і вони вже виграли кілька справ (визнано незаконним використання товарного знака «Ластівка» і товарного знаку «Співунка»). Весь минулий рік справу спокійно розслідували, йшли суди. Але тут настала переломна ситуація у відносинах із Україною.

На обшуках, що здійснили у середу, були присутні представники як місцевих, так і московських силових структур. Під час обшуків вигнали представників компанії, які могли б брати участь у цьому обшуку, котрі могли б видавати документи. Була зібрана документація практично з усіх компаній «Рошен», причому вантажили, не розбираючи, в мішки, і у неопломбовані мішки носили в свої автобуси, а після цього відвезли.

Юриста організації просто взяли за шиворот і викинули із тих приміщень, де проходив обшук. Кілька адвокатів не змогли потрапити на місце, бо була команда їх не пускати. Я сама приїхала досить пізно, тому що ніхто не очікував поспішних дій, і я змогла дістатися до «Рошену» десь за двадцять хвилин на десяту вечора. І коли я спробувала пройти на підприємство, мене зупинив місцевий спецпідрозділ поліції і я бачила представників московського слідства, які сказали: «Адвокатів не пускати – наказ згори!» Я там провела кілька годин, о третій годині ночі допитували директора фабрики «Рошен», при цьому адвоката до нього взагалі не пустили. О третій годині ночі провели обшуки вдома, правда, нічого не вилучили. І там були присутні незрозумілі особи.

Між місцевими правоохоронцями, які теж там були присутні, ми чули розмови, що це з Москви приїхали ті, хто цікавиться цим майном. Я так зрозуміла, що ця кримінальна справа ініційована зараз навмисно, щоб – є такий термін – «віджати активи». Компанія вважається українською, і в мережі вже пішли розмови: нема чого робити в Росії компаніям, які спонсорують Майдан. Я можу сказати, що «Рошен» – резидент Росії, який платить податки в державну казну, в наш федеральний бюджет, і говорити про те, що там бодай одна копійка пішла в бік України, не доводиться. Я прекрасно знаю, яким чином ця компанія діє і як ведуться всі її розрахунки. Тут, напевно, єдина чиста компанія, де є українська участь, але при цьому Україна жодного разу не забирала собі частину прибутку, як це зазвичай буває з компаніями. Тобто, всі гроші йшли на зміцнення цього бізнесу, на його розширення. І зараз є особи, які почали, я так зрозуміла, цим бізнесом цікавитися. Цих осіб я пов’язую з нашими російськими компаніями. Ми подивимося, яким чином це буде відбуватися.

– І якими будуть ваші подальші дії?

– Просто навести справу до якогось правового знаменника, тому що те, що відбувалося минулої ночі й учора вдень, це просто неподобство! З точки зору КПК порушень було стільки, що вони повинні спричинити якісь правові наслідки саме для тих, хто ці дії проводив. Тому, природно, будемо намагатися знайти важелі законного тиску на орган дізнання, який ініціював вчора якісь абсолютно незаконні дії. Незрозуміло, яким чином вилучалися документи, що з ними, вони не описувалися... Я ніколи не бачила, щоб так відбувалося. Понятими були особи, які працюють на правоохоронну систему, і фактично вони не є незалежними. Це все дуже нагадало мені бойові захоплення за участю правоохоронних органів, які в 90 -і роки були дуже характерні для Росії. Ми тоді просто рятували майно підприємств, і тут, я думаю, доведеться рятувати майно. За тією схемою, яка зараз з’являється, я бачу, що, швидше за все, почалася така кампанія, фактично рейдерське захоплення за участю держави. Не хочу сказати, що влада дала команду, але може бути, вирішили скористатися ситуацією, напруженими відносинами з Україною.

Сам Петро Порошенко, на підприємстві якого проходять обшуки, ситуацію поки не коментує. Про те, що відбувається на фабриці в Липецьку, Радіо Свобода розповіла прес-секретар корпорації «Рошен» Інна Петренко.

– З учорашнього дня на наших підприємствах, розташованих у Липецьку і в Сецово (це Липецька область), присутні представники Головного управління МВС Росії. Обшуки проводять на підставі порушеної проти ТОВ «Рошен» та Відкритого акціонерного товариства «Липецька кондитерська фабрика «Рошен» кримінальної справи, яку ми, зі свого боку, вважаємо сфабрикованою».

– Чи можуть ці обшуки бути політично вмотивовані – пов’язаними з тим, що власник фабрики Петро Порошенко допомагав Майдану?

– Нам складно зрозуміти причини цих дій. Ми не виключаємо жодного з варіантів.

– Яких збитків ви можете зазнати у зв’язку з цими обшуками, вилученням документів?

– У нас абсолютно немає розуміння, якою буде доля наших підприємств у Росії. Нам складно сказати, як розвиватимуться події. На сьогоднішній день ми зупинили на тиждень виробництво на наших фабриках у Росії.

– Вам надходили якісь офіційні приписи, папери від російської влади?

– Крім кримінальної справи, більше нічого.

Проблеми у «Рошен» у Росії почалися ще восени минулого року – тодішній глава Росспоживнагляду Геннадій Онищенко заявив, що продукція компанії не відповідає санітарним нормам. Імпорт цукерок цієї фірми з України відтоді під забороною.

Деякі ЗМІ розцінюють те, що відбувається на фабриці «Рошен», як відповідь на захоплення «КамАЗів» в Україні. У понеділок праві радикали в Чернігові захопили вантажівки, заявивши, що вони разом з іншою автомобільною технікою будуть спрямовані на формування автопарку Національної гвардії. Росія оцінила вартість захоплених автомобілів у 100 мільйонів рублів.

(Передрук із сайту Російської редакції Радіо Свобода)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG