Доступність посилання

ТОП новини

США готують щодо Росії можливі нові санкції


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
Кілька чільних урядовців адміністрації президента США повідомили в четвер деякі подробиці ймовірних подальших санкцій проти Росії через її анексію Криму.

Урядовці виступили з Вашингтона в телеконференції для журналістів на умовах анонімності після того, як Барак Обама оголосив у четвер про низку нових таких санкцій.

За словами одного з урядовців, після вже запроваджених заходів США готові змусити Росію заплатити ще більше.

Йдеться, з одного боку, про заходи відповідно до указу Обами, підписаного ще в понеділок – розширення переліку фізичних чи юридичних осіб, активи яких заморожуються, в координації з Європейським союзом.

«Це тільки початок санкцій»

«Хай ніхто не думає, що вже настав кінець тому, що ми робимо за указом президента від початку тижня. Це тільки початок», – заявив він.

За його словами, через загрозу Україні з боку Росії, зокрема, стосовно Сходу і Півдня України, «дуже важливо дати знати: якщо Росія піде на подальшу ескалацію, настануть тяжкі наслідки».

Нові заходи, за словами урядовця, будуть дбайливо зважені, бо вони можуть вплинути й на всесвітню економіку. Але, наголосив урядовець, «хай ніхто не сумнівається, що Росія значно вразливіша і опиниться в суворій ізоляції, якщо ми вдамося до цих галузевих санкцій у відповідь на подальшу ескалацію з боку Росії».

Інший урядовець звернув увагу, що перші санкції, які стосувалися причетних до загроз суверенітетові і територіальній цілісності України, були визначені указом Обами, підписаним два тижні тому, і можливість запроваджувати їх далі чинна. Запроваджені в четвер нові санкції здійснені за указом президента від початку цього тижня, і вони стосуються російських посадовців і наближених до керівництва Росії фізичних і юридичних осіб, зокрема, у військовій та інших промислових галузях. А ще один указ, що його президент США підписав теж у четвер, дає можливість визначати для санкцій цілі галузі російської економіки.

За словами урядовців, ідеться, в першу чергу, про фінансовий сектор, енергетику, металургію, видобувну галузь, оборонний сектор і машинобудування.

Прохання України про військову допомогу розглядають

Крім того, промовці повідомили, що в уряді США продовжуть розглядати запити українських військових про надання допомоги.

За словами представника адміністрації, не йдеться про те, щоб швидко розбудувати українське військо для його вступу в бій із російським – «це там не найкращий вихід», сказав посадовець.

За його словами, найкращий спосіб для США і союзників – дати Росії знати, що з подальшою ескалацією для неї настане значна політична й економічна ізоляція, і водночас підтримати економіку України, щоб вона стабілізувалася й запрацювала на користь народу.

Відповідь буде не тільки на військовий, а й на економічний тиск

«Саме в цьому ми можемо принести найбільше користі, а не просто в наданні термінової військової допомоги, яке ми продовжуємо розглядати», – заявив посадовець США.

Повертаючись до теми санкцій проти Росії, урядовці повторили, що їх будуть ретельно відмірювати, щоб не тільки взяти до уваги їхній вплив на саму Росію, але й пом’якшити їхній вплив на Україну.

Вони наголосили, що США стежать не тільки за військовим тиском Росії на Україну, а й за політичним і економічним, і нові санкції щодо Росії запроваджуватимуть із урахуванням усіх цих критеріїв.

Погіршення з правами людини у Криму настало якраз після вторгнення

За словами одного з посадовців, США стежать і за становищем із правами людини у Криму. «Росіяни заявили, що пішли на інтервенцію для того, щоб захистити права людини для росіян за національністю. Ми ж після цієї інтервенції бачимо серйозне погіршення з правами людини у Криму», – наголосив він.

Урядовець також звернув увагу й на тиск, який з’явився у Криму на кримських татар, а також на українських військових на півострові.

Він нагадав, що у п’ятницю збігає термін ультиматуму росіян до українських військових, від яких вимагають або скласти зброю і йти геть, або вступати в російську армію. Посадовець додав, що Україна пропонувала створити спільну комісію з міжнародною підтримкою, щоб вирішити відхід українських військ цивілізованим чином. «Ми закликаємо росіян стати на цей цивілізований шлях і подивимося, який вибір вони зроблять», – додав посадовець.

Брифінг-телеконференція відбувся після того, як у США повідомили про запровадження низки нових санкцій проти Росії, але ще до того, як у ніч на п’ятницю про свої нові санкції щодо Росії оголосив Європейський союз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG