Доступність посилання

ТОП новини

Асоціація з ЄС: Європа визнає Україну своїм союзником


Київ – Сьогодні в Брюсселі прем’єр-міністр Арсеній Яценюк має підписати політичну частину угоди про асоціацію між Україною та ЄС. На думку експертів, такий крок має насамперед символічне значення, однак відкриває перед Україною додаткові можливості. Чи зможе Україна скористатися ними – залежить насамперед від української влади. Між тим, представники чинної влади сподіваються, що в угоді з’явиться згадка про перспективи членства України в Євросоюзі.

На позачерговому саміті Україну представлятиме прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, а європейську спільноту – керівництво інституцій Євросоюзу та глави держав або урядів держав-членів ЄС. Раніше Рада ЄС підтвердила готовність виділити Україні додаткову макроекономічну допомогу в обсязі один мільярд євро.

«Підписання угоди про асоціацію, зокрема, політичної частини – це є певна точка неповернення. Це той крок, який свідчить про те, в якому напрямі рухається Україна», – вважає член парламентського комітету з питань євроінтеграції депутат з фракції «Батьківщина» Степан Курпіль.

Перспективи членства та додаткові можливості

Текст угоди в цілому відповідатиме тому, що мав ще восени минулого року підписати у Вільнюсі Віктор Янукович. Але є підстави сподіватися, що тепер там з’явиться пункт про перспективи членства України в ЄС.

Там нічого не змінилося, за винятком хіба що посилання на 49 статтю Договору про створення ЄС. Там йдеться про те, що кожна європейська країна має право стати членом ЄС
Степан Курпіль
«Там нічого не змінилося, за винятком хіба що посилання на 49 статтю Договору про створення ЄС. Там йдеться про те, що кожна європейська країна має право стати членом ЄС. Це мало би додатися, але я не впевнений чи остаточно це положення узгоджене. Сподіваюся, що це таки буде зафіксовано», – припускає Степан Курпіль.

Натомість політолог Володимир Фесенко вважає, що підписання політичної частини угоди про асоціацію зараз має передусім символічне значення.

Європа визнає нас своїм союзником! І це сигнал для України: «Хлопці, тримайтеся, ми з вами!
Володимир Фесенко
«Мова дипломатії – це мова підписаних документів. Що означає підписання політичної частини асоціації з ЄС? – це означає, що Європа визнає нас своїм союзником! І це сигнал для України: «Хлопці, тримайтеся, ми з вами! Таким чином, ми кажемо вам, а також – Росії, що Україна – наш союзник», – каже експерт.

На його думку, підписання політичної частини угоди відкриває перед Україною додаткові можливості. Але відтак вже від українського керівництва залежатиме чи скористається українська влада цими можливостями.

«Перший крок у цьому напрямі важливий для багатьох українців – це активна робота над перспективою безвізового режиму. Такий шанс зараз з’являється, але це не буде автоматичною. Тут ми маємо зробити нашу частину роботи і використати нову ситуацію», – вважає Володимир Фесенко.

Як з українського, так і з європейського боку запевняють, що економічна складова угоди про Асоціацію, яка передбачає створення зони вільної торгівлі, буде підписана вже цього року.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG