Доступність посилання

ТОП новини

Путін іронізує над санкціями Заходу (світова преса)


Газети світу критикують непослідовність Заходу та небажання його, через власні прагматичні інтереси, примусити Путіна саме радикальними санкціями відступити з України, коли з ухваленням нових санкцій США та ЄС глава Кремля іронізує над такими кроками Заходу, а його поплічники в анексованому Криму силою забирають інфраструктуру української армії та знущаються над українськими військовими на півострові. Оглядачі також вважають неадекватною відповідь ЄС, коли з втратою частини суверенітету України та її території, Київ отримує від Брюсселя лише символічну підтримку у вигляді політичного шматка угоди про асоціацію з Євросоюзом. Хоча газети відзначають, що нарощування санкцій США є більш суттєвим ударом по Кремлю, і їхнє впровадження та розширення може завдати значної шкоди економіці Росії, яка перебуває у стані негативних коливань. Преса Європи також інформує, що український олігарх Дмитро Фірташ залишається під вартою до вияснення походження його застави у 125 мільйонів євро, яка надійшла з Росії.

Польська Rzeczpospolita звертає увагу на реакцію президента Росії Володимира Путіна проти санкцій США і ЄС, котрі введені Заходом у відповідь на анексію українського Криму Росією. Путін, як зауважує газета з Варшави, іронізує на тему санкцій, запроваджених США, і навіть готовий відкрити особистий рахунок в банку «Росія», проти якого Америка запровадила прямі санкції. Відомо, що цей банк є дітищем «Газпрому», де Путін, як наголошують оглядачі, має власні фінансові інтереси. Польська газета називає підписання у п’ятницю в Брюсселі лідерами 28 країн ЄС з Україною політичної частини угоди про асоціацію «символічним сигналом підтримки сусіда Євросоюзу у важкі часи для України». Тут також зазначають, що економічна частина угоди про асоціацію почне діяти для Києва після виборів президента, або ж до кінця 2014 року. Видання також цитує міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського, котрий пояснює слабкість санкцій ЄС проти агресивних дій Росії відсутністю єдності у лавах європейських країн, але також вважає, що європейські санкції у поєднанні з санкціями США можуть виявити значний негативний ефект для економіки Росії.

Європейське число The Wall Street Journal акцентує увагу на санкціях США у відповідь на анексію російським режимом Путіна українського Криму. Видання цитує американських експертів, котрі вважають, що санкції США проти Росії лише набирають обертів і, як виглядає, вже наступного тижня серйозність санкцій США матиме більш явні наслідки для економіки Росії. Аналітики не виключають, що наростаючі санкції можуть зруйнувати й без того проблемну економіку держави, якою керує агресивний президент Путін. Тут також говорять про падіння цін на акції російських компаній, котрі зазнали санкцій з боку США.

Американська The Washington Post публікує статтю Гаррі Каспарова – відомого російського шахіста та опозиціонера і супротивника Володимира Путіна, – котрий наголошує, що «поки Обама і європейські лідери не полишають спроб грати за правилами, Путін порвав зведення цих правил та пошпурив обривки їм в обличчя». Каспаров закликає посилювати санкції Заходу безпосередньо проти еліт, які підтримують Путіна в його агресії проти України та проти їхніх компаній і активів, котрі вони тримають на Заході. Каспаров закликає західних політиків так підбирати своїх експертів, щоб ті правильно і точно визначали ефективність санкцій і що вони битимуть саме по позиціях Путіна. Каспаров також попереджає тут, що «через повільність реакцій Заходу, ціна усунення Путіна буде значно вищою».

Австрійська Der Standard повідомляє, що український олігарх Дмитро Фірташ все ще перебуває під арештом у поліції Відня, бо триває процес перевірки походження застави у рекордних для Австрії 125 мільйонів євро, котру переказали на рахунок віденського Вищого земельного суду через один із банків у Австрії. Гроші надійшли з Росії, інформує газета і цитує при цьому речницю земельного суду Крістіну Зальцборн, котра каже, що суд не може поки що прийняти цю заставу та звільнити Фірташа, бо необхідна перевірка щодо зняття підозр про їхнє походження. Тим часом США вимагають негайної видачі Димитра Фірташа для судового розгляду висунутих проти нього звинувачень прокурорами Чикаго щодо участі українського олігарха в організації злочинного угруповання та корупції. Фірташа було затримано у Відні 12 березня спецпідрозділом поліції Австрії на вимогу ФБР США. Представник поліції Австрії Маріо Гейль сказав газеті, що австрійське правосуддя не веде проти Фірташа жодних розслідувань.

Агентство Reuters повідомило, що Федеральне кримінальне бюро Австрії, котре перевіряє походження 125-мільйонної, у євро, застави на звільнення Дмитра Фірташа з під варти, не може сказати, коли ця оцінка походження грошей буде завершена. BAWAG PSK, банк котрий здійснює трансфер застави в Австрії, не дає на цю тему жодних коментарів. Тут також зазначають, що процес перевірки грошей під заставу і розгляду справи Фірташа у Вищому земельному суді Відня щодо його екстрадиції до США може тривати «не один тиждень».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG