Доступність посилання

ТОП новини

Ера надприбутків в Україні закінчилась?


Львів – Загрозлива і нестабільна ситуація в Україні впливає на погіршення економічної ситуації. У Львові та в області чимало підприємців змушені відправляти працівників у безоплатну відпустку, скорочують робочі години, затримують зарплату. Іноземні інвестори зупинили свою діяльність. Фахівці прогнозують різке подорожчання цін на продукти у середині літа.

На десятках приміщень у Львові висить оголошення – «здається в оренду», десятки рекламних площ – вільні. Ці два чинники свідчать про погіршення економічної ситуації.

Незвично малолюдні у ці весняні дні навіть середньовічні вулички Львова. Адже помітно менше у місті туристів в останні місяці. Відтак напівпорожні львівські кав’ярні, у багатьох готелях кілька днів поспіль вже ніхто не поселяється і не бронюють місця навіть на Великдень і травневі дні. Сувенірні крамнички рахують збитки.

За даними туристичних компаній, туристів у Львові стало більш аніж на третину менше у порівнянні з таким же ж періодом минулого року. А туризм є пріоритетним для Львова. Помітно менше клієнтів у кнайпі-музеї «Манускрипт на Руській». Адміністратор Неля Шкробак розповіла, що через революційні події скоротили на годину-дві робочий день, щоб не звільняти працівників.

«Важче стало. Відвідування впало, стала гірша ситуація, але з врахуванням, що весна, більше вже людей. Ціни ми не будемо піднімати, зробимо цікавішим меню. Ми розуміємо ситуацію. А зараз ще й піст, тому завжди менше людей. Туристів майже немає і це дуже вплинуло на бізнес. Почалась агресія у Криму і знову відмови у замовленнях», – каже адміністратор.

Інвестори чекають

Втім, не лише туристи побоюються про свою безпеку, але й інвестори наразі воліють зупиняти діяльність, допоки ситуація не нормалізується. Японські інвестори не відпустили у Львів своїх працівників, які мають налагоджувати тут виробництво. Натомість місцеві підприємства, які співпрацюють з італійцями, поляками, не зупиняють виробництво, говорить Сергій Кіраль, керівник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міськради.

«Ця ситуація зачепила наші великі підприємства, які працюють в оборонній галузі і мали співпрацю з Росією. Завод ЛОРТА повністю зупинився, мають проблеми харчопереробні підприємства, м’ясні і молочні, «Ензим» теж постачало продукцію в Росію. Росія завжди була залежна від української сільгосппродукції, а на Львівщині це сильна галузь», – наголосив фахівець.

У нинішній кризовій ситуації бізнес змушений переорієнтувати своє виробництво на європейський ринок, навчитись цивілізованій конкуренції. Виживуть сильніші компанії, які розуміють ситуацію, відповідно зможуть зреагувати, вважає директор рекламної компанії у Львові Тетяна Турчина, а тому багато дрібних фірм закриються. Зубожіння населення призвело до того, що купівельна спроможність зменшилась на 30-40%. Галичани купують найнеобхідніше, економлячи на одязі і розвагах.

«У нас велика частина людей задіяна у туризмі і сфері обслуговування. Якщо ресторани і готелі порожні, то люди не отримують зарплату, відповідно економлять, така ж ситуація на великих підприємствах, де затримують зарплату. Багато підприємств не завантажують товари на Крим. Торгівельні мережі, за винятком «Ашану», заборгували виробникам. Продукція продається, а грошей не віддають. Товари будуть дорожчати, особливо імпортні», – прогнозує Тетяна Турчина.

Продукти дорожчатимуть – підприємець

Різке подорожчання продуктів слід очікувати вже у липні, наголошує львівський підприємець Богдан Дубневич, який займається аграрним бізнесом. За його словами, насіння і мінеральні добрива подорожчали у 10-20 разів, а ще дорожчає паливо. 70% сільськогосподарської продукції, а це горох, ріпак, кукурудза, пшениця, йдуть на експорт.

Мусимо пережити цю кризу і головне перекваліфікувати нашу економіку на європейську
Підприємець Богдан Дубневич

«Зараз вигідніше нічого не робити, аніж щось, з огляду на ситуацію. Але ми не можемо цього допустити, бо за нами люди і держава. Тому залучаємо кошти і витрачаємо, не знаючи, що буде завтра. Економіка у занепаді, продукти подорожчають, але наскільки, це залежатиме від політики держави. Маємо у бюджеті нуль, а це стає страшно, але ми мусимо пережити цю кризу і головне перекваліфікувати нашу економіку на європейську», – вважає бізнесмен.

У нинішній економічній кризі підприємцям доведеться забути про швидке збагачення і штучне накручування цін на товари та послуги, зменшити власні апетити, коли видатки вони намагались повернути у короткі терміни, економлячи на зарплаті працівникам, не дбаючи про якість. Нині очевидно, що ера надрентабельності в Україні закінчилась.

Водночас експерти прогнозують ще більший відтік робочої сили у Європу, зокрема у Польщу. Лави заробітчан у сусідній країні поповнять ще й ті галичани, які раніше працювали на будовах у Росії.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG