Доступність посилання

ТОП новини

Штайнмаєр: в Україну прибуде 400 спостерігачів ОБСЄ


Франк-Вальтер Штайнмаєр, міністр закордонних справ Німеччини
Франк-Вальтер Штайнмаєр, міністр закордонних справ Німеччини
В Україну прибуде 400 спостерігачів ОБСЄ для деескалації ситуації в країні. Про це повідомив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр на зустрічі з прем`єр-міністром України Арсенієм Яценюком.

«Я радий, що нам вчора ввечері після тривалих переговорів... вдалося домовитися про створення місії ОБСЄ. Сюди зможуть приїхати перші спостерігачі, їх буде 400 осіб, але перші поїдуть на Схід, Південь і Захід України. Вони спостерігатимуть за ситуацією і повідомлятимуть нас про неї. Скоро сюди зможуть приїхати сотні спостерігачів. Ми маємо надію, це сприятиме деескалації ситуації», – зазначив міністр закордонних справ ФРН.

Напередодні Постійна рада ОБСЄ схвалила рішення про направлення в Україну спеціальної моніторингової місії міжнародних спостерігачів ОБСЄ. Місія має здійснити заходи для зменшення напруженості та утвердження миру, стабільності й безпеки. Спостерігачі, зокрема, збиратимуть інформацію та звітуватимуть про безпекову ситуацію у зоні відповідальності, встановлюватимуть та звітуватимуть про факти інцидентів тощо.

На початковому етапі місія складатиметься зі 100 цивільних спостерігачів і діятиме на території України шість місяців. Мандат місії може бути продовжено у разі відповідного запиту з боку України.

Голова представництва Росії в Організації з безпеки і співпраці в Європі Андрій Келін заявив напередодні ввечері, що узгоджена місія спостерігачів ОБСЄ в Україні не має мандату працювати в Криму.
XS
SM
MD
LG