Доступність посилання

ТОП новини

Країна змінилася, а Тимошенко?


Юлія Тимошенко під час виступу в столиці Ірландії Дубліні, 6 березня 2014 року
Юлія Тимошенко під час виступу в столиці Ірландії Дубліні, 6 березня 2014 року
(Рубрика «Точка зору»)

Юлія Тимошенко повертається у велику політику під новими-старими антиолігархічними гаслами. Тепер їй залишається лише переконати співвітчизників у переконливості своїх аргументів та щирості намірів. Адже, судячи з телебенефісу екс-прем’єра, питання – чи усвідомлює Юлія Тимошенко, наскільки змінилася країна? – залишається відкритим.

Боротьба за відновлення територіальної цілісності та перезаснування неорадянської української держави на антиолігархічних засадах, ревізія попередніх 20 років розвитку – такою, якщо коротко, є політична програма Юлії Тимошенко. Ні в кого не лишилося сумнівів, що екс-прем’єр не полишила намір боротися за найвищі державні посади.

Вона озвучила тези, які припадуть до душі багатьом в Україні. Співвітчизники погодяться, що олігархи надто багато вирішують у цій країні, до того ж – не на користь країни. Інша справа, чи пов’язують співвітчизники реалізацію цих тез саме з Юлією Тимошенко?..

Проти Путіна й олігархів

Бенефіс лідера «Батьківщини» на Майдані, де вона виступила одразу після звільнення з ув’язнення, навряд чи можна назвати вдалим. Люди, безумовно, були раді бачити її на волі, однак емоційна промова багатьох тоді не зачепила. Тепер, у прямому ефірі кількох телеканалів, Юлія Тимошенко могла докладніше викласти своє бачення ситуації.

Екс-прем’єр обіцяє вести боротьбу за територіальну цілісність, запевняючи що «Крим – це граната без чеки в руках Путіна». Однак Юлія Тимошенко уникнула відповіді на запитання про свої особливі відносини з російським президентом.

«Їм (росіянам – ред.) тепер важче, бо вони не знають, що ми тепер будемо робити», – каже вона. Проблема в тому, що і ми цього також достеменно не знаємо.

В Україні 20 років руйнувалася армія, 15 років не змінювалася влада… Юлія Тимошенко каже про це так, наче вона ніколи не обіймала вищих державних посад.

Загалом, деякі з озвучених у студії Савіка Шустера тез Юлія Тимошенко озвучувала ще в 2001-2002 роках. І мала можливість їх втілити у 2005-му та в 2006-2009 роках, коли обіймала прем’єрську посаду. Щоправда, тоді їй завадили реалізувати задумане Ющенко, фінансово-економічна криза та інші проблеми. Однак де гарантія, що нічого не завадить тепер?

«На різних посадах я боролася з олігархічною системою», – запевняє вона. У тих, хто має уявлення про склад фракції БЮТ у 2006-2009 роках таке твердження викликає хіба що іронічну усмішку. Кого-кого, а представників великого бізнесу там не бракувало. Але це не заважає лідеру «Батьківщини» обіцяти зламати олігархічні політичні моделі й зробити кулуарну політику відкритою.

Кадрове питання і робота над помилками

«Хто там представники народу?» – гнівно-зневажливо каже Юлія Тимошенко про чинний парламент, де друга за чисельністю фракція сформована на базі очолюваної нею партії «Батьківщина». Це люди, які пройшли до парламенту під її прикриттям. Зрештою, де гарантія, що наступного разу прийдуть кращі?..

Попри багатогодинний ефір залишилося незрозумілим, які висновки зробила Юлія Тимошенко із власних помилок – зокрема, в кадровій політиці. Адже надто багато її колишніх соратників стали «тушками». Деякі – навіть дуже помітними. Наприклад, команда юридичного забезпечення на чолі із Андрієм Портновим довго і плідно працювала із Юлією Тимошенко, а потім – не менш плідно – із Віктором Януковичем, посідаючи помітне місце в його оточенні. І таких прикладів можна навести достатньо.

Лідер «Батьківщини» виявила послідовність і неабияку мужність, коли замість втекти з країни пішла до в’язниці. Однак це не збільшило довіру до неї. Проте Юлія Тимошенко вже має можливість утілювати свої обіцянки. І не словом, а ділом доводити, що зробила відповідні висновки з власних помилок.

Зараз вона хоч і не наділена формальною владою, але має дуже великий вплив на ситуацію в країні. Адже саме вона очолює політичну силу, представники якої обіймають найвищі державні посади: спікера і в. о. президента, а також прем’єр-міністра. Саме очолювана нею «Батьківщина» має у Верховній Раді другу за чисельністю і першу за впливовістю парламентську фракцію. Якщо грамотно скористатися цим потенціалом, то може довести свою правоту, розвіяти сумніви в тих, хто вагається, і вибити аргументи з рук опонентів.

Дмитро Шурхало – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобод
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG