Доступність посилання

ТОП новини

Звільнити Юлія Мамчура вимагає представник Європейського інституту омбудсменів


Юлій Мамчур
Юлій Мамчур
Полковника Юлія Мамчура, командира української військової частини у Бельбеку, утримують на гауптвахті Чорноморського флоту Російської Федерації на вулиці Бакинській у Севастополі. Про це Радіо Свобода повідомила представник генерального секретаря Європейського інституту омбудсмена (ЄІО) Ніна Карпачова.

Вона також розповіла, що, користуючись мандатом генерального секретаря ЄІО, написала листа до омбудсмена Росії Ели Панфілової з вимогою вжити усіх заходів для звільнення незаконно утримуваного полковника Мамчура.

«Звертаюся до Вас у зв’язку з тим, що 22 березня 2014 року був силою затриманий командир частини А4515 204-ї бригади Севастопольської тактичної авіації у Севастополі полковник Юлій Валерійович Мамчур. Спочатку йому заявили, що його відвозять на переговори з керівництвом ЧФ Росії. За моєю інформацією вчора в 21:30 з ним особисто зустрічався командувач Чорноморським флотом Росії контр-адмірал Олександр Витко. Після чого він був затриманий і незаконно утримується на гауптвахті ЧФ Росії в Севастополі по вулиці Бакинській», – мовиться у зверненні Карпачової до російського омбудсмена.

Ніна Карачова повідомила, що о шостій вечера 22 березня Юлій Мамчур розповів їй по телефону про штурм і сказав, що військові льотчики мають намір «триматися до останнього». Під час штурму поряд з Юлієм Мамчуром була і його дружина Лариса.

Ніна Карпачова каже, що Лариса Мамчур розповіла їй у телефонній розмові, що колеги її чоловіка, розуміючи, що з ними може відбутися, передали їй мобільні телефони, ключі та інші особисті речі, щоб вона їх винесла з території військової частини. «Десь 100 хлопців навіть готові були разом із Мамчуром загинути, залишитися вірним присязі. Було видно, що росіяни цього боялися, забрали зброю», – передає Карпачова слова Лариси Мамчур.

Ніна Карпачова наголошує, що Лариса Мамчур просить владу України допомогти її чоловіку, усім військовослужбовцям та їхнім родинам. Вона каже, що з 650 військовослужбовців Бельбека лише 5 контрактників написали заяви на звільнення.

Ніна Карпачова звернулася також до керівництва України з вимогою захистити права військовослужбовців, які перебувають під тиском й загрозою для їхнього життя та здоров’я. Карпачова вважає, що «військовослужбовців треба тимчасово вивести з Криму, для того, щоб зберегти цих професіоналів й патріотів для України й для безпеки їхніх сімей».

Ніна Карпачова, колишній уповноважений Верховної Ради з прав людини, а тепер член правління Європейського інституту омбудсмена, з мандатом генерального секретаря цієї організації здійснює моніторинг стану дотримання прав людини у Криму. 27 березня Ніна Карпачова буде доповідати про стан дотримання прав людини в Україні і в Криму у Вільнюсі правлінню ЄІО.
XS
SM
MD
LG