Доступність посилання

ТОП новини

Що може принести Україні ядерний саміт у Гаазі?


Юрій Костенко
Юрій Костенко

У понеділок у Гаазі відкривається дводенний «ядерний саміт» за участі понад 50 держав світу. Серед учасників – США, Росія, Китай, країни ЄС, представники ООН, а також делегація від України. Цього разу саміт у Нідерландах відрізнятиметься від першого Вашингтонського «ядерного саміту» квітня 2010 року і другого такого саміту в Сеулі березня 2012 року Відрізнятиметься тим, що фактично у центрі уваги буде питання України, яка стала жертвою агресії другої ядерної держави світу – Росії, що мала би виступати разом із США та Великою Британією, згідно із Будапештським меморандумом, гарантом суверенітету і територіальної цілісності української держави. Експерти очікують від цього саміту кардинальних рішень щодо гарантій ядерної безпеки і суверенітету різних держав світу.

Спостерігачі прогнозують, що на «ядерному саміті» 24–25 березня в Гаазі важливими будуть зустрічі у рамках «Групи семи» та двостороння зустріч президента США Барака Обами з головою КНР Сі Цзіньпіном.

Очікується, що «Група семи» обговорить подальші відповіді Заходу на намагання Росія анексувати український Крим. Не виключають, що тут постане питання про усунення Росії з формату клубу індустріальних потуг світу під назвою «Група восьми», що тягне за собою міжнародну ізоляцію Росії. У цій зустрічі братимуть участь і представники ЄС, президент Європейської Ради та президент Єврокомісії. Білий дім уже заявив, що у центрі зустрічі G7 в Гаазі буде ситуація в Україні та кроки «Групи семи» у відповідь на анексію Росією Криму та заходи на підтримку суверенітету і безпеки України.

Зокрема, Білий дім також заявив, що президент Обама шукатиме в Гаазі підтримки світових лідерів, зокрема, глави КНР Сі Цзіньпіна, щодо можливих санкцій проти агресії з боку Москви.

Представник КНР утримався під час голосування в Раді Безпеки ООН щодо резолюції із засудженням анексії Криму Росією і Москва залишилася тут в ізоляції. Але Пекін усе ж підтримує позицію Росії у своїй офіційній пресі та готує офіційне прийняття для президента Росії Володимира Путіна у травні цього року, коли очікується підписання великої газової угоди між двома країнами.

Захід повинен гарантувати захист України прийняттям її до ЄС і НАТО – експерт

Юрій Костенко, котрий, будучи міністром з охорони навколишнього природного середовища України, готував Будапештський ядерний меморандум від 5 грудня 1994 року, каже Радіо Свобода, що настав час для ухвалення Заходом радикальних кроків проти агресивних дій Росії.

«Я можу сказати однозначно наступну річ: якщо зараз світ не зможе захистити Україну, яка віддала за безцінь свій третій у світі ядерний потенціал під так звані паперові гарантії Будапештського меморандуму щодо безпеки і територіальної цілісності України, то це відкриває так звана «скринька Пандори». Це може завершитися кінцем цього світу», – зауважив Юрій Костенко.

Юрій Костенко також вважає, що в Гаазі «Група семи» і ЄС мають вдатися до дійсно реальних дій, котрі б могли захистити Україну і зупинили агресію Росії.

«Я думаю, що найкращим захистом України було б прискорене прийняття її до Європейського союзу і до НАТО. Це дійсно стане гарантією, що та частина території, яка ще не окупована Росією, залишиться в України, ну а відтак і в європейської спільноти. Усі інші, так би мовити дипломатичні чи економічні санкції для Росії не є вразливими, бо ця країна має дуже великий запас власної міцності, у першу чергу, економічної, базованої на ресурсах. І поки економічні санкції почнуть впливати на неї, то Росія може натворити таких бід у світі, після яких і світу не залишиться», – констатує він.

Члени «Групи семи» заявляють, що нині на порядку денному стоїть питання широкої міжнародної політичної та економічної ізоляції Росії, якщо Кремль не відступиться від своїх агресивних дій проти суверенної України.

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG