Доступність посилання

ТОП новини

До «бандерівців» завітали гості зі Сходу


Львів – 80 студентів із Донеччини провели ці вихідні у Львові. Вони відгукнулися на запрошення львівських ровесників, які ініціювали акцію «Зі сходу на захід». Три дні поспіль молодь знайомилася із містом, намагаючись змінити своє уявлення про «західняків» і розвіяти численні стереотипи про «бандерівців».

Зі 120 студентів, які зголосились приїхати у Львів, 40 здали квитки в останній день перед виїздом. Молодих людей не відпустили їхні рідні, які боялись, що з тими щось станеться. А дехто побоявся приїхати, думаючи, що на Донеччині запровадять військовий стан.

Пропаганда на російських телеканалах, яка в останні місяці дуже агресивна і брехлива, зомбувала багатьох мешканців східних регіонів, розповіли Радіо Свобода студенти, які приїхали у Львів. Більшість із них уперше у місті Лева. Вони кажуть, що досі у їхньому місті переважно серед людей старших існують неправдиві уявлення про львів’ян, зокрема, що тут переслідують за російську мову, вбивають тих, хто не є «бандерівцем», хоча й не розуміють значення цього терміну.

– Деякі родичі боялись нас відпускати. Молодь не боялась, ми приїхали, щоб доказати, що мова не може роз’єднати український народ. Добре, що є така акція, яка допомагає студентам вплинути на наших батьків, щоб вони зрозуміли, що немає мовних бар’єрів, що все у Львові нормально і спокійно. Переконалась, що ніяких бар’єрів не існує.

– Ті хто, за єдину Україну, хвилюються, люди бояться на вулиці виходити, бо у нас багато чужих, підозрілих осіб.

– Нам не було страшно їхати, страшніше зараз у Донецьку. Не всі люди толерантні, ситуація напружена.

– Перш за все люди дбають про роботу, а хто не працює, той за Росію, наші мітинги, проукраїнські, відбуваються після 18 години, після роботи, а ті, що за Росію ті приїхали і вони там постійно стоять, – говорили студенти з Донецька і Маріуполя.

Розвіювали міфи

Власне у Львів приїхали ті донецькі студенти, які не вірять і ігнорують російську пропаганду. Львівський музикант, львовознавець Ілько Лемко під час екскурсії Львовом розвіював міфи про місто. За його дослідженнями, кожен третій мешканець Львова російськомовний, а у центральній частині 70% мешканців теж російськомовні. А причиною є те, що після Другої Світової війни, коли залишилось менше 10% корінного населення, місто масово населяли східняками і росіянами.

«Перший стереотип – Львів місто русофобське. 90% етнічні українці, але третина з них – російськомовні. Львів – католицьке місто, але взагалі греко-католицька віра більш православна, ніж католицька. Львів місто націоналістичне, але за 22 роки незалежності України не було жодного випадку зневаги до людей іншої національності», – наголосив Ілько Лемко.

Перший стереотип – Львів місто русофобське. 90% етнічні українці, але третина з них – російськомовні
Ілько Лемко

Донецькі студенти поділяться враженнями

Десять років тому студенти Українського католицького університету розпочали акцію «Схід і Захід – разом». Щороку запрошують своїх ровесників з різних українських регіонів на Різдво і Великдень у Львів, щоб спільно розвіювати міфи і краще пізнавати один про одного. Цьогоріч захід «Зі сходу на захід» триватиме десять тижнів, бо важливо нині подолати стереотипи східняків про західників, щоб ті зрозуміли, що у Львові ніхто нікого не переслідує через українську мову, релігійну належність, що галичани не живуть за рахунок донеччан.

Акцію «Зі сходу на захід» підтримали мерія Львова і підприємці, останні надали для молоді безкоштовне проживання у хостелах і харчування. Львівські екскурсоводи теж працюють на волонтерських засадах. Донецькі студенти зізнались, що за власні кошти було б складно їм приїхати у Львів.За три дні перебування у місті вони переконались, що Львів європейське місто, з толерантним ставленням до людей різних національностей, віросповідання, що тут не переслідують за мову, культуру. І цими враженнями поділяться зі своїми ровесниками донецькі студенти. «Ми розповсюдимо інформацію про наш візит у ЗМІ і я сподіваюсь достукатись до їхніх сердець», зауважила студентка з Донецька Дарія.

Можливо, розповідь донецької молоді подолає страх батьків. Адже вже у найближчу п’ятницю у Львів приїде наступна група студентів зі східних областей. Лише живий контакт і спілкування поміж людьми може перемогти брехливу російську пропаганду, переконані учасники акції.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG