Доступність посилання

ТОП новини

Захід схильний нарощувати санкції проти Росії (європейська преса)


Європейська преса очікує від дводенного ядерного саміту 53-х країн світу в Гаазі, котрий стартував у понеділок по обіді, насамперед, гарантій безпеки суверенітету України. Газети інформують, що «на полях саміту», в його кулуарах, важливими для України будуть – зустріч лідерів «Групи семи», переговори Обами з китайським лідером Сі Цзиньпіном, а також двосторонні зустрічі держсекретаря США Джона Керрі з головним російським дипломатом Сергієм Лавровим і зустріч останнього зі своїм польським колегою Радославом Сікорським. У пресі також обговорюють тему про ймовірні провали розвідок США щодо попереднього виявлення підготовки російських військ до вторгнення в Крим. Оглядачі також детально інформують про нарощування Росією своїх військових приготувань на східних кордонах України та в Придністров’ї, поблизу Одеси.

Лондонська Financial Times звертає увагу на попередження на адресу Росії з боку президента США Барака Обами щодо нарощування санкцій Заходу проти Москви у разі продовження російської інвазії в Україні. Обама, як цитує британське видання, сказав про це у інтерв’ю нідерландському телеканалові якраз напередодні ядерного саміту в Гаазі цього понеділка. «Наслідки повинні наступити, і якщо Росія продовжуватиме нагнітати ситуацію, ми повинні бути готовими ввести в дію більше санкцій», – сказав Барак Обама. Газета також інформує, що ця тема буде центральною під час зустрічі «Група семи» та лідерів ЄС у кулуарах ядерного саміту. Видання також наголошує на попередженнях з боку армійського керівництва НАТО про небезпечне нарощування Росією своїх військ на східних кордонах України та накопичення російських спецпідрозділів у Придністров’ї та поблизу Одеси, на українських теренах.

Лондонська газета також наголошує, що «підвищується тиск на канцлера Німеччини Анґелу Меркель щодо потреби нарощувати санкцій проти Росії у відповідь на анексію українського Криму». Тут також відзначено, що в німецьких колах росте переконання в тому, що Путіна необхідно конче зупинити в його агресивних намірах щодо України і для цього слід нарощувати «економічні санкції». Газета цитує з цього приводу главу комітету зі зовнішньої політики німецького Бундестагу, Норберта Рьоттґена, чільного колегу канцлера Меркель у Християнсько-демократичному союзі, котрий повідомив у неділю журналістам у Берліні про фактичну неминучість економічних санкцій проти Росії. Ґюнтер Оттінґер, комісар ЄС з питань енергетики, вважає, як зауважує лондонське видання, що економічні санкцій необхідно вводити вже тепер, не чекаючи продовження агресії Росії.

Агентство Reuters інформує про велику напругу на східних кордонах України і цитує донецьких експертів, котрі схильні вважати, що Путін тепер вибирає між негайним вторгненням на сході та на півдні України і подальшим нагнітанням внутрішньо-політичної ситуації в цих українських регіонах. Хоча експерти вже стверджують, що нібито «кримська модель вже провалилася в Донбасі», дякуючи нібито саме консолідації місцевих олігархів довкола ідеї суверенності та державної цілісності України. Агентство також повідомляє про зустріч у Донецьку цими вихідними міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра з донецькими олігархами Рінатом Ахметовим та Сергієм Тарутою, котрий одночасно є головою Донецької ОДА. «Ми почули тут про неухильне бажання того, щоб Україна залишалася єдиною і щоб не було ніякого розколу держави», – наголосив після цього головний німецький дипломат.

The Wall Street Journal інформує про наміри США посилити розвідку щодо Росії, особливо, після ймовірного провалу попередніх спроб виявити наміри Росії анексувати український Крим. Видання також цитує українського міністра закордонних справ Андрія Дещицю, котрий напередодні від’їзду на ядерний саміт в Гаазі сказав західним журналістам, що «нарощування Росією своїх збройних сил на кордонах з Україною збільшує небезпеку війни».

Один із чільних генералів НАТО, американець Філіп Бредлі попереджає на сторінках EUObserver, що Росія накопичила досить велику кількість своїх збройних сил на східних кордонах України, котрих досить, щоб вийти на рубіж із Придністров’ям та загрожувати Молдові. «Якщо таке рішення Росією вже ухвалене, то це дуже непокоїть НАТО», – сказав Бредлі. Він також відзначив, що НАТО намагалося бути партнером Росії, але тепер остання «веде себе, як ворог» і її генерали не кажуть правду під час контактів із генералами НАТО.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG