Доступність посилання

ТОП новини

Київ і Москва поговорили. На нейтральній території


Українська й російська сторони вперше обговорили ситуацію у Криму. Очільники МЗС двох країн зустрілися на саміті ядерної безпеки, що розпочався в понеділок у Гаазі. Попри вузьку тематику саміту, українське питання є одним із ключових – найвпливовіші люди світу обговорюють російську інтервенцію у Крим і подальшу реакцію на це міжнародної спільноти.

Українську делегацію на саміті очолює виконувач обов’язків міністра закордонних справ Андрій Дещиця. Прем’єр Арсеній Яценюк напередодні скасував поїздку у Гаагу, мотивуючи це необхідністю проводити переговори з Міжнародним валютним фондом.

Під час спілкування з журналістами Андрій Дещиця зазначив, що прибув на саміт, щоб пояснити ситуацію, що склалася в Україні. Він наголосив, що Київ і далі підтримує дипломатичний шлях вирішення російсько-українського конфлікту, але Москва уникає прямих контактів, а її наміри непрозорі.

«Ми просили російську сторону про зустріч протягом останніх трьох тижнів – стільки, скільки працює новий український уряд. Вважаю, що оскільки ми з міністром закордонних справ Росії обидва перебуваємо тут, шанс на зустріч дуже великий», – зазначив Дещиця.
Сергій Лавров
Сергій Лавров

Згодом стало відомо, що зустріч таки відбулася, хоча польський міністр Радослав Сікорський розповідав, нібито Сергій Лавров залишив залу засідань під час виступу українського колеги. Зустріч тривала тет-а-тет. За словами Лаврова, бесіда відбулася «на прохання української сторони».

«Ми переконані, що треба починати масштабну, за участі всіх регіонів України, конституційну реформу. Нав’язати це українським діячам ми не можемо. Але це – наша оцінка ситуації, що склалася там. Без цього буде складно подолати глибоку внутрішньо українську кризу», – заявив російський міністр у Гаазі.

«Нічого нового, стара риторика», – написав у своєму «Твіттері» за підсумками зустрічі Андрій Дещиця. Порушень із боку Росії Лавров не визнав. Заявив, що події у Криму зумовлені «необхідністю захистити росіян, які там живуть». Під час свого виступу на саміті Лавров узагалі не згадував Україну: зосередився суто на питаннях ядерної безпеки.

Дії Росії – загроза безпеці у регіоні – Пан Ґі Мун

Тематики саміту на засіданні дотримувався і генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун. Водночас він нагадав, що Україна свого часу показала приклад ядерного роззброєння – в обмін на гарантії безпеки.
Останні події серйозно підірвали гарантії, які Україна отримала у рамках Будапештського меморандуму 1994 року
Пан Ґі Мун
«У випадку України, гарантії безпеки були необхідною умовою для її приєднання до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Але останні події серйозно підірвали гарантії, які Україна отримала у рамках Будапештського меморандуму 1994 року», – зазначив генеральний секретар ООН.

Наслідки порушення Росією своїх міжнародних зобов’язань ставлять під запитання безпеку всього регіону, додав Пан Гі Мун.
Барак Обама
Барак Обама
Обама поговорив про Україну з лідером Китаю

Саме з Нідерландів розпочав своє європейське турне президент США Барак Обама. В Амстердамі, куди Обама заїхав перед початком саміту в Гаазі, він наголосив, що Вашингтон відданий підтримці України у ситуації, що склалася.
Європа й Америка єдині у підтримці уряду й народу України
Барак Обама
«Європа й Америка єдині у підтримці уряду й народу України, ми єдині у тому, щоб вживати заходів щодо Росії за її дії», – наголосив Обама.

Напередодні саміту оглядачі пояснювали: зустріч такого рівня дозволить міжнародній спільноті скоординувати подальшу реакцію на дії Росії. Чи не найбільший інтерес – до зустрічі Обами з його китайським колегою Сі Цзіньпінем. Її подробиці невідомі, але президент США підтвердив, що українське питання сторони зачіпали.

Донині Пекін утримується від розлогих коментарів на тему російської інтервенції у Крим. Зокрема, на відміну від інших країн-учасниць засідань Ради безпеки ООН щодо України, представник Китаю завжди обмежувався кількома репліками. Які, однак, полягали у визнанні принципу територіальної цілісності і підтримці дипломатичного шляху вирішення конфлікту.

Тим часом британський прем’єр Дейвід Камерон у Гаазі заявив, що саміт «Групи восьми», що планувався на червень у Сочі, не відбудеться. Раніше канцлер Німеччини Анґела Меркель заявила: дії Росії в Україні означають, що так званої «Групи восьми» більше не існує, тобто Росія окремо й окремо – «Група семи». Очільник українського МЗС Андрій Дещиця у Гаазі пожартував із цього приводу: якщо місце вакантне, Україна готова його зайняти

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG