Доступність посилання

ТОП новини

Хто «підігріває» сепаратистські настрої? (Огляд преси)


Київ – Війна за своєю суттю – зло. Тому розв’язання агресивної війни є не просто злочином міжнародного характеру – воно є найтяжчим міжнародним злочином, наголошує дописувач газети «Голос України». Він вважає, що цей постулат не втратив актуальності й сьогодні. Надто за умов, коли саме Нюрнберзький процес на практиці реалізував принцип кримінальної відповідальності фізичних осіб, винних у скоєні злочинів проти міжнародного права. Про це йдеться у матеріалі «Діяти до катастрофи, а не після неї».

Нині головна тема в ЗМІ – небезпека реальної війни в довколишніх із Кримом областях. Як не дозволити агресії Росії перекинутися на материкову Україну? Чи є шанс врятувати Крим? Та як взагалі жити в передвоєнних умовах окупації? Як наголошує дописувач газети «День», сьогодні саме медіа відсутністю державницької «лінії поведінки» підвищують градус сепаратистської напруги в суспільстві, анонсують проросійські мітинги, маніпулюють думкою громадян. Наприклад, в Одесі, прикриваючись необхідністю «балансу думок», ЗМІ надають ефіри сепаратистам. А в Запоріжжі – активіст Південно-східного фронту, головний редактор місцевої газети звертається до Януковича як до єдиного легітимного президента. А місцевий приватний канал, повідомляючи про Крим, цитує сайт Кремля. Чи розуміють журналісти свою відповідальність за результати таких дій? – запитує дописувач у матеріалі «Хто «підігріває» настрої?».

Газета «Сегодня» вирішила підбити проміжні «кримські підсумки» і задала експертам 8 важливих питань, попросивши оцінити різні аспекти: від перспектив повернути півострів до подальших військових планів Путіна. Зокрема, на питання – чи є можливість в України вивезти держвласність з Криму, експерти видання вважають, що спробу Кремля приватизувати майно півострова можна зупинити тільки шляхом дипломатичних переговорів.

З чим підуть на вибори 25 травня кандидати в президенти? На думку політологів, з якою знайомить читачів газета «Сегодня», загальними гаслами для кандидатів стануть: збереження єдиної країни, повернення Криму, потужна армія, люстрація влади, децентралізація влади – реформа місцевого самоврядування, стабільне економічне зростання. А більшість, але не всі, ймовірно, додадуть – можливий вступ до НАТО і зближення з Заходом.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG