Доступність посилання

ТОП новини

США: Сенат узгоджує законопроект про допомогу Україні і санкції проти Росії


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)
Сенат Конгресу США проголосував у понеділок за припинення дебатів щодо законопроекту, що має на меті затвердити фінансову допомогу України й дозволити нові санкції проти Росії. За цей процедурний крок проголосували 78 сенаторів проти 17; для ухвалення рішення було потрібно принаймні 60 голосів.

Голосування за схвалення самого законопроекту очікують пізніше цього тижня.

Законопроект передбачає надання Україні позикових гарантій США на суму близько 1 мільярда доларів, а також прямої допомоги на суму у 150 мільйонів доларів. Крім того, документ вимагає санкцій проти громадян Росії й України, причетних до корупції, порушень прав людини чи підриву стабільності України.

Іще один момент законопроекту – реформи Міжнародного валютного фонду, які, на думку адміністрації президента-демократа Барака Обами, необхідні, щоб ефективно надати Україні значну допомогу; багато республіканців виступають проти цих реформ.

Цього пункту про реформи також немає в уже ухваленому законопроекті щодо України у версії Палати представників. Таким чином, перш ніж законопроект зможе піти на підпис президентові США, обидві палати Конгресу муситимуть узгодити його спільний текст. Тим часом у Палаті представників більшість мають республіканці.

Комітет із закордонних справ Палати представників планує вже у вівторок розглянути запропоновані у п’ятницю доповнення до ухваленого в цій палаті законопроекту про допомогу Україні, щоб додати до нього текст про санкції, як у версії Сенату. Але в Палаті представників наразі не планують розглядати реформ МВФ, що може значно затримати узгодження спільного тексту обох палат.
XS
SM
MD
LG