Доступність посилання

ТОП новини

Диверсанти готують ґрунт для «Російської весни» – Парубій


Андрій Парубій
Андрій Парубій
Київ – У Кремлі не відмовилися від планів вторгнення на територію України, заявляє секретар Ради національної безпеки та оборони Андрій Парубій. За його словами, на українську територію закидають диверсійні групи з метою дестабілізувати ситуацію, а на кордоні перебуває потужне 100-тисячне з’єднання російської армії готове до вторгнення. Схожим чином оцінює ситуацію й командувач військ НАТО в Європі. А експерти зазначають, що надто стримана позиція Північно-Атлантичного альянсу та надто обережні дії української влади заохочують Росію до агресії.

Російський план нападу на територію України під умовною назвою «Російська весна» передбачає дестабілізацію ситуації у восьми південно-східних областях з метою створити підстави дляв ведення туди російських військ, які вже стоять напоготові на кордоні. За словами Андрія Парубія, практично щодня українські силовики затримують диверсійні групи перекинуті з території РФ або Придністров’я.

«В Одесі затримали злочинно-диверсійну групу у складі 4 осіб, які були озброєні автоматами і пістолетами. У Чернігівській області був затриманий громадянин РФ при спробі переправити через кордон боєприпаси, в Херсоні арештований підозрюваний, який займався незаконним збором даних про українські війська. Скоєно напад на склад стрілецької зброї в Одеській області», – повідомив секретар РНБО.

З огляду на ситуацію, РНБО ухвалила рішення передислокувати з території окупованого Криму військові частини та підрозділи інших силових формувань, а також евакуювати звідти сім’ї військових та державних службовців, заявляє Андрій Парубій.

Ситуацією на українсько-російському кордоні занепокоєні в НАТО. За словами командувача військ НАТО в Європі генерала Філіпа Брідлава, зосереджених біля українських кордонів військ Росії вистачить для того, щоб дійти до Придністров'я.

Нерішучість України та її західних союзників заохочують Кремль до подальшої агресії

Українські експерти зазначають, що нерішучість України та її західних союзників заохочують Кремль до подальшої агресії.

«Думаю, що виявлена Генштабом нерішучість дає всі підстави російським стратегам вважати, що опору не буде. Та й НАТО своїми, скажімо так, напівмирами їх всіляко до цього заохочує», – каже експерт із міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник.
Виявлена Генштабом нерішучість дає всі підстави російським стратегам вважати, що опору не буде. Та й НАТО своїми, скажімо так, напівмирами їх всіляко до цього заохочує
Олексій Мельник

Схожої думки дотримується й директор Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак. За його словами, є три фактори, які у значній мірі визначають подальший розвиток подій.

«Перше – це рівень втручання в ситуацію Західної спільноти. Друге – це рівень опору самої України: наскільки українські вояки готові до військового сценарію. І тертє – це рівень опору агресивним планам у самій Росії», – каже військовий експерт.

За словами Валентина Бадрака, стійкість блокованих у Криму підрозділів української армії тимчасово зупинила агресивні дії росіян, які за таких умов не наважилися просуватися вглиб України. Однак тепер Росія майже позбулася цієї проблеми і тепер вагається між кількома сценаріями розвитку подій. За таких умов вирішальну роль матимуть швидкість, з якою військово-політичне керівництво ухвалюватиме рішення та демонстрація українськими громадянами здатності до організованої самооборони.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG