Доступність посилання

ТОП новини

ДЕЗА ДНЯ, 25 березня. Українці тікають до окупованого Криму?


Російські ЗМІ також повідомляють про потік емігрантів з України в Росію
Російські ЗМІ також повідомляють про потік емігрантів з України в Росію
Київ – Російські інформагенції розповідають про те, що «українці тікають з материка до Криму через переслідування та хаос у державі», і посилаються при цьому на самопроголошеного кримського прем’єра Сергія Аксьонова. Опираючись на свої ж твердження, він ініціює створення «таборів для біженців». Інші представники так званої кримської влади кажуть, що втікачів до Криму вже кілька тисяч. Так подають інформацію російські ЗМІ. Державна прикордонна служба України це спростовує. Більше того, прикордонники бачать постійний потік кримчан, які тікають на материкову Україну. Тим часом вже діє низка громадських ініціатив з поселення та працевлаштування кримчан, які залишили домівки через окупацію півострова.

Відсьогодні починає роботу штаб для надання допомоги людям, які приїжджають до Криму з України, повідомив журналістам самопроголошений голова Ради міністрів Криму Сергій Аксьонов.

«Люди сьогодні їдуть до Криму, намагаючись уберегти себе, своє здоров’я, життя, дітей, намагаються знайти тут притулок. Будемо допомагати таким людям. Сьогодні розгортається штаб із надання допомоги цим людям», – сказав Аксьонов журналістам у Сімферополі.

Водночас так званий «прем’єр Криму» визнає, що наразі не знає, скільки саме громадян України шукають притулку в Криму, не має даних про кількість прибулих до Криму біженців, але обіцяє, що назве цифри «сьогодні ввечері».

Водночас заступник Аксьонова Рустам Теміргалієв, якого цитує російська урядова агенція ИТАР-ТАСС, запевняє, що «до Криму щодня прибуває по 200 біженців із України, а їх загальна кількість вже сягнула кількох тисяч».

Водночас Державна прикордонна служба говорить про зовсім протилежну тенденцію. Досі не зафіксовано жодного випадку, коли б люди їхали до Криму з усіма своїми речами, великими групами чи сім’ями, немає й інших фактів, які б вказували, що громадяни втікають у Крим як біженці, чи задля кращого життя – ідеться в офіційному повідомленні на сайті прикордонників.

Реальність: кримчани тікають на материкову Україну і навіть до ЄС

Тим часом журналісти, громадські активісти та прості кримчани помічають, що люди переселяються з Криму на материкову Україну. Для більш ніж двох з половиною тисяч таких утікачів, за дорученням РНБО, підготовані понад дві з половиною тисячі тимчасових помешкань, заявив секретар РНБО Андрій Парубій. Кримчани просять притулку й у ЄС. Останній випадок – два севастопольці захотіли отримати статус біженців у Польщі, перед ними з таким проханням звернулися кількадесят кримських татар.

Українські морські піхотинці з Криму та їхні родини нині перебираються на материк. Вони прибули до міста Мелітополя, звідки вирушать на поселення до Одеської області. За рішенням Міноборони, там створять нові підрозділи морських піхотинців із кримчан.

Між тим, із Криму повідомляють не лише про агресію з боку бійців розформованого «Беркута» та проросійської «самооборони» – а й про гуманітарні проблеми: зростання цін, непрацюючі банки й банкомати, бюрократичні процедури для тих, хто хоче жити в Криму з українським громадянством, дефіцит деяких товарів, а від неділі – й тимчасові відключення електроенергії.

Раніше російські засоби масової інформації неодноразово подавали інформацію про те, що українці масово втікають у Росію нібито через те, що український парламент, мовляв, порушив угоду з колишнім президентом Віктором Януковичем і привів до влади радикалів. Між тим, російські медіа не згадують того, що угода передбачала призначення нового уряду, поновлення Конституції 2004 року та дострокові вибори глави держави в Україні, і що саме ці всі пункти виконала Верховна Рада. Що ж до кадрів масової втечі українців до Росії, то російські телеканали чомусь наводять відео черг із пункту пропуску Шегині, який знаходиться між Україною та Польщею, куди традиційно їде багато українських туристів та заробітчан

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG