Доступність посилання

ТОП новини

Регіони отримають скандальні швидкі від «Пежо» – МОЗ


Київ – Центри екстреної медичної допомоги у регіонах вчасно отримають карети швидкої допомоги – українські виробники медичної техніки заявляють, що владнали конфлікт із «Пежо». Це підтвердило і Міністерство охорони здоров’я. Таким чином, за словами чиновників, автопарк швидкої допомоги, де наразі близько чверті машин на ходу понад 10 років, можна буде значно оновити.

У лютому через коливання курсу долара компанія «Пежо» підняла ціни на машини, на базі яких повинні були створити карети швидкої допомоги для МОЗ, і відмовилася без доплати віддавати пакет документів українським підприємствам-переможцям державного тендеру. Про це розповів журналістам Федір Саворовський, засновник «Автоспецпрому», компанії-виробника медичного обладнання, яка повинна була оснастити нові карети швидкої для однієї з компаній-переможниць тендеру «Ілатанмед». За його словами, йшлося про 4 мільйони 200 тисяч, які компанія сплатила додатково з власного бюджету.

«Ми зараз говоримо про 150 автомобілів на базі моделі Peugeot Boxer типу B», – уточнив він.

Підвищення ціни не пов’язане із московським офісом «Пежо» – виробник

За інформацією міністра охорони здоров’я Олега Мусія, підвищення ціни може бути пов’язане з політикою московського офісу «Пежо», однак очільник «Автоспецпрому» це спростовує. Каже: йдеться про внутрішні питання компанії, не пов’язані з російсько-українським конфліктом.

Інший переможець тендеру на машини швидкої – науково-виробниче об’єднання «Практика» – повинен був сплатити додатково 16 мільйонів. У «Пежо Україна» Радіо Свобода повідомили, наразі із «Практикою» веде перемовини офіційний дистриб’ютор продукції компанії «ВіДі Авеню», і підтвердили, що із «Ілатанмед» «досягнули компромісу». Усі документи компанія передала дистриб’ютору 24 березня. Як зазначає прес-секретар «Пежо Україна» Данило Маслов, йшлося про перегляд вартості машин компанією-виробником, однак ціни підняли тільки на партію, замовлену і поставлену у лютому цього року.

Жодного зриву постачання карет швидкої не буде, запевняє начальник управління моніторингу державних цільових програм та держзакупівель МОЗу Галина Довганчин.

«Проблеми постачальників до нас, слава Богу, не доносилися. У нас графік дотримувався, і постачальники – як «Ілатанмед» так і «Практика» – дотримувалися графіків поставки. За вихідні дні від «Практики» ми отримали 285 автомобілів швидкої допомоги», – зауважує вона.

За інформацією МОЗ, загалом закуплено 1412 автомобілів на суму близько 913 мільйонів гривень, це дозволить значно оновити автопарк. Наразі тут – 4 тисячі 320 карет швидкої, близько 25% з яких «на ходу» понад десять років
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG