Доступність посилання

ТОП новини

Люстрація на Дніпропетровщині пробуксовує


Люстрація на Дніпропетровщині пробуксовує
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

Люстрація на Дніпропетровщині пробуксовує

Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині заявили про початок масштабної люстрації. Правоохоронців і чиновників, що порушували закон за колишньої влади, звільнять і не допустять більше до керівних посад, обіцяють активісти. Різні громадські організації складають свої «чорні списки» посадовців, які себе дискредитували. Однак через відсутність законодавства процес люстрації по-справжньому так і не розпочався.

Вимоги народного віча місячної давнини щодо люстрації у Дніпропетровську поки навіть не почали виконувати. Створена на засіданні круглого столу громадськості робоча група з люстрації повною мірою не запрацювала, визнає її керівник Павло Хазан. Юридичного статусу вона не має, законодавчої бази для роботи – теж. Поки тільки накопичують інформацію про місцевих високопосадовців та претендентів на владні крісла. Формують і так званий «чорний список», однак, хто в ньому, поки не кажуть.

«Ми зараз не розголошуємо, хто буде в «чорному списку». Але інформація збирається, вона базується на відкритих джерелах, на наших власних дослідженнях. Найближчим часом цей список буде оприлюднений. У мене були особисті зустрічі з представниками Європейського парламенту. Багато інформації вже частково потрапило до міжнародних організацій. Якщо ми говоримо про Дніпропетровську область, то це можуть бути сотні людей. Це не один, не два чоловіки, які були причетні до злочинів, які давали накази, знущались над людьми у відділках міліції. Всі ці випадки зафіксовані», – зазначив у коментарі Радіо Свобода голова робочої групи з люстрації Павло Хазан.

Передбачається, що законодавство визначить точні критерії «відсівання» посадовців. Громадські активісти називають свої, досить різні ознаки тих, кого не слід пускати у владу, – від не задекларованих прибутків, причетності до корупції до членства в Партії регіонів або Комуністичній партії часів Незалежності. Залишається відкритим питання й про те, хто здійснюватиме «очищення влади».

Координатор дніпропетровського Євромайдану Віктор Романенко каже, що всіх, хто займатиметься люстрацією, самих треба буде перевірити в першу чергу.

«Мають бути створені комітети. Інформація має надходити від громадян. Хто більше з корупціонерами й хабарниками має справу? Тільки громадяни. От вони й зараз приходять на Майдан і розповідають: десь із маршрутників вимагають кошти, в якісь офіси приходять і вимагають кошти. Ми ці матеріали збираємо, якщо вони підтверджені, якщо є заява, якщо людина лишає свої координати, ми з цим працюємо. Але це тільки перші кроки. Сама люстрація ще має пройти, щоб ми могли будувати ту державу, за яку стояв Майдан»,– заявив Радіо Свобода Віктор Романенко

«Люстрація перш за все має розпочатись з нас самих. Ось ми – люди, що чотири місяці простояли на Майдані, кожну людину маємо перевірити», – додав він.

«Люди мають розуміти – за будь-який вчинок вони несуть відповідальність»

В Україні поки відсутня законодавча база для люстрації і не продуманий організаційний механізм, вважають експерти. Громадський активіст Вадим Шебанов, який нещодавно обійняв посаду в Дніпропетровській облдержадміністрації, каже: перевірити всіх посадовців на причетність до злочинів попередньої влади буде вкрай складно: чимало незаконних наказів своїм підлеглим керівники віддавали усно.

«Є накази, які не можна довести, що давались по телефону. З іншого боку є таке поняття, як жалість. Є такі прикордонні стани. Стратити не можна помилувати. Де поставити кому? Але не хочеться й опускатись до такого, як було за Французької революції: пахне парфумами – стратити. До такого опускатись не можна… Люди мають розуміти, що за будь-який вчинок вони несуть відповідальність. Як польські міліціонери, які розганяли людей, через 20 з лишком років сіли до в’язниці», – зауважує в. о. заступника голови ОДА, співкоординатор руху «Третя українська республіка» Вадим Шебанов.

Експерти сходяться на тому, що процес люстрації в регіоні, так само, як і в Україні, буде тривалим – не рік, а можливо, й не десятиліття. Між тим прихильники євроінтеграції у Дніпропетровську на мітингах продовжують вимагати прискорення процесу
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG