Доступність посилання

ТОП новини

Вилучення Росії із G8 помилкове – Берлусконі


Сільвіо Берлусконі (ліворуч) і Володимир Путін, архівне фото
Сільвіо Берлусконі (ліворуч) і Володимир Путін, архівне фото
Рим – Колишній прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі вважає «поспішним та антиісторичним» рішення країн «Групи семи» відсторонити Росію від участі у форматі «Групи восьми». Як для давнього приятеля Володимира Путіна реакція Берлусконі є передбачуваною, зауважують експерти. Однак це не єдиний італійський політик, який став на захист Кремля з часу загострення українсько-російського конфлікту.

Ще на початку російської окупації в Криму деякі італійські оглядачі іронічно натякали, мовляв, як не може Брюссель домовитися із Путіним, чому б не послати на переговори Сільвіо Берлусконі. Відтоді впливовий медіамагнат, як і більшість італійських політиків, і словом публічно не обмовився стосовно загострення міжнародного конфлікту. Тож факт оприлюднення ним власної думки став несподіванкою для журналістського середовища.

«Рішення про відсторонення Росії від «Групи восьми» я вважаю поспішним і контрпродуктивним. Це практично перекреслює велику роботу італійського уряду (на шляху наближення Росії до Заходу). Ми перші запросили президента Росії Бориса Єльцина на зустріч «Групи семи» у 1994 році в Неаполі, також завдяки зусиллям італійського уряду «Група семи» перетворилася на «Групу восьми» із Володимиром Путіним», – сказав Сільвіо Берлусконі, лідер правоцентристської партії «Вперед, Італіє!»

Реакція пристосуванця

Як для політика-пристосуванця, така позиція є цілком очевидною і говорить про відстоювання власних інтересів, вважає Зиновій Свереда, професор соціальної економіки Папського Грегоріанського університету.
Енергетичні фірми, підвладні Берлусконі, мають тісну співпрацю із російським «Газпромом»
Зиновій Свереда
«Берлусконі висловлює особисту думку, керуючись фінансовими особистими інтересами. В Україні бізнесу він не має, в Україні зосереджений малий і середній італійський бізнес, а італійські енергетичні фірми, підвладні Берлусконі, мають тісну співпрацю із російським «Газпромом», – зазначає Зиновій Свереда.

Берлусконі як «адвокат» Москви у ЄС критикує і засуджує дії західної дипломатії стосовно Росії. Подібну антизахідну позицію озвучив днями і його опонент Беппе Ґрілло, лідер протестного «Руху 5 зірок» – третьої за кількістю депутатів парламентської сили в Італії. В інтерв’ю телеканалу LA7 Ґрілло заступився за Росію, продемонструвавши необізнаність із реальними фактами.

Економічний зиск дорожчий
Провели референдум під наглядом 150 спостерігачів ООН. А стріляли на Майдані у натовп американські сили
Беппе Ґрілло
«Провели референдум під наглядом 150 спостерігачів ООН, взяли участь 85 відсотків мешканців і 95 відсотків сказали «так». Я поважаю цей результат», – підсумував провідник опозиційної партії «Рух 5 зірок». Беппе Ґрілло також не зрозумів, чому і хто повалив у Києві законно обраний уряд. А стріляли на Майдані у натовп «не росіяни, а американські сили», вважає колишній комік, нині активний політик-опозиціонер Беппе Ґрілло.

У розмові з Радіо Свобода оглядачі зауважують, що подібні проросійські настрої або часто неволодіння інформацією поширені у бізнесовому і в культурному середовищах Італії.
Він робить вигляд, що не знає, що референдум у Криму був незаконно нав’язаний під дулами танків
Массіміліано Ді Паскуале
Журналіст і письменник Массіміліано Ді Паскуале пояснює: «Позиція Беппе Ґрілло є популістською і говорить про елементарну необізнаність стосовно кримської ситуації. Він робить вигляд, що не знає, що референдум у Криму був незаконно нав’язаний під дулами танків і не погоджений із київським урядом. А позиція Берлусконі віддзеркалює його давню дружбу із Путіним, і такі настрої, на жаль, присутні у різних середовищах в Італії, де превалюють потужні економічні інтереси, які Італія мала і продовжує плекати з Росією».

Заяви Берлусконі і Ґрілло суперечать офіційній позиції Рима, який хоч і стримано, але долучився до країн євроспільноти та засудив російську агресію в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG