Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко – фаворит президентських перегонів, якщо вірити соціологам


Петро Порошенко
Петро Порошенко
Київ – Позафракційний народний депутат Петро Порошенко лідирує у президентських перегонах, суттєво випереджаючи конкурентів. Його готові підтримати майже чверть виборців на дострокових президентських виборах 25 травня, кажуть соціологи. Позмагатися із ним у другому турі президентських перегонів рівні шанси мають три претенденти: лідер УДАРу Віталій Кличко, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко та регіонал Сергій Тігіпко.

Соціологічна служба Центру ім. Разумкова, Центр «Социс», соціологічна служба групи «Рейтинг» та Київський міжнародний інститут соціології засвідчують, що на виборах Президента України, які відбудуться 25 травня Петра Порошенка готові підтримати, 24,9% респондентів. Друге місце посідає Віталій Кличко – 8,9%, а третьою є Юлія Тимошенко – 8,2%. Сергія Тігіпка підтримують 7,3% виборців, а колишнього голову Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна – 4,2%. Близько 20% виборців, згідно із опитуванням, поки що не визначилися із своїм кандидатом у президенти, а 9,7% мають намір проголосувати проти всіх.

Спільне дослідження чотирьох соціологічних служб проводилося 14-19 березня в усіх регіонах України, окрім Криму і було презентоване Комітетом виборців України. За прогнозами соціологів, вже зараз можна впевнено сказати про участь у другому турі виборів Петра Порошенка. Крім нього, досить рівні шанси вийти до другого туру мають три кандидати: Віталій Кличко, Юлія Тимошенко та Сергій Тігіпко.

Як поділять електорат Януковича?

Як зазначив Радіо Свобода директор соціологічної служби «Рейтинг» Олексій Антипович, лідерство Петра Порошенко пояснюється кількома факторами.

«Петро Порошенко був вчасно в потрібному місці і забрав на себе запити людей на сильного лідера, який здатен забезпечити Україні хоча би існування, я не кажу покращення. Це є запит. Запит ще потрібно підтверджувати. Він ніби отримав кредит за відсутності всіх інших опонентів або ж – за відвертої слабкості опонентів. Юлія Тимошенко появилася і відновить свої електоральні позиції. Чи вона виграє – велике питання, розриви надто великі, як соціологія показує. Але те, що вона буде боротися на рівних – це однозначно», – каже соціолог.
Тимошенко появилася і відновить свої електоральні позиції. Чи вона виграє – велике питання, розриви надто великі, як соціологія показує
Олексій Антипович
Хто реально братиме участь у президентських перегонах з’ясується після завершення процедури висунення і реєстрації кандидатів у президенти, себто 4 квітня. Серед питань, що зараз хвилюють кандидатів у президенти: до кого перейде електорат екс-президента Віктора Януковича?
Більшість виборців Партії регонів зараз дезорієнтована
Олександр Черненко
«Очевидно, кого офіційно підтримає Партія регіонів, той отримає певну частину голосів. Певну частину невеличку – забирає Петро Симоненко. Деяку частину ліберально налаштованих виборців Партії регіонів заберуть Сергій Тігіпко, можливо, такі кандидати, як Петро Порошенко чи Віталій Кличко. Але більшість виборців Партії регонів зараз дезорієнтована. Сьогодні ця частина, яка не готова взяти участь у виборах або не знає за кого голосувати – це, як правило, виборці Партії регіонів», – каже голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

За його словами, на позачергових виборах президента України, на його думку, буде близько 15-20 претендентів, а технічних кандидатів практично не буде, оскільки на це не має зараз особливих коштів та й особливої потреби у цьому не має, оскільки зараз настої у населення суттєво різняться ніж на попередніх виборах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG