Доступність посилання

ТОП новини

Права полковника Мамчура були порушені і за українським, і за російським законом – Карпачова


Юлій Мамчур
Юлій Мамчур
Права українського полковника Юлія Мамчура, який був незаконно затриманий у Криму, були брутально порушені і за українським, і за російським законодавством, заявляє представник генерального секретаря Європейського інституту омбудсмена (ЄІО) Ніна Карпачова.

«Юлій Мамчур був незаконно затриманий і утримувався на гауптвахті в Севастополі понад 3,5 доби. Його права були брутально порушені. Він не мав права мати захисника, йому не дали такої можливості. Він не складав протокол про затримання і не підписував, не міг зв’язатися з дружиною. Я вважаю, що його права були порушені не лише за українським законодавством, за яким людину не можна затримувати до 72 годин без ухвали слідчого судді або суду, але і за російським законодавством – до 48 годин можна затримувати людину», – заявила Карпачова в інтерв’ю Радіо Свобода.

За її словами, військовий прокурор на сьогоднішній день мав би вжити всі відповідні заходи прокурорського реагування і притягнути до відповідальності винних у затриманні Мамчура.

«І якщо він звернеться до Європейського суду з прав людини з часом, то безперечно він виграє цю справу, як і виграв морально цю битву, коли підняв своїх солдатів і з прапором України і Гімном пішов на озброєних російських військовиків», – наголосила Карпачова.

22 березня відбувся штурм авіабази у Бельбеку, на територію військової частини прорвалися представники «самооборони Криму». Пізніше стало відомо, що командира військової частини Мамчура викрали російські військові. Вчора стало відомо, що полковника Мамчура і ще трьох українських військових звільнили, і вони мають повернутися до Києва.

Ніна Карпачова, колишній уповноважений Верховної Ради з прав людини, а тепер член правління Європейського інституту омбудсмена, з мандатом генерального секретаря цієї організації здійснює моніторинг стану дотримання прав людини у Криму. Сьогодні вона доповідала про стан дотримання прав людини в Україні і в Криму у Вільнюсі правлінню ЄІО.
XS
SM
MD
LG