Доступність посилання

ТОП новини

Кримчанам бракує готівки


Перший віце-прем'єр Криму Рустам Теміргалієв
Перший віце-прем'єр Криму Рустам Теміргалієв

Марія Захарченко

Пенсії в Криму почали видавати в рублях, але далеко не всі крамниці беруть їх як оплату. Люди змушені йти до обмінників і міняти російську валюту на гривню за невигідним курсом. Крім того, відсутність готівкових грошей у населення призвела до появи в обігу великої кількості копійок та залізних гривень.

Катастрофічна нестача грошей у кримчан помітна. На півострові побільшало випадків нападу на жінок та літніх осіб. У беззахисних людей просто на вулицях виривають з рук сумки чи просто відбирають гроші у пенсіонерок. Один із таких випадків, за інформацією МВС Криму, стався у середу ввечері у Керчі. Двоє чоловіків відібрали гроші у 84-річної бабусі.

Відсутність готівки, непрацюючі банкомати та термінали змусили кримчан масово розбивати скарбнички. Накопичені дрібні гроші і залізні гривні сотнями несуть у крамниці і намагаються розраховуватись у маршрутках.

Цього тижняі пенсії почали виплачувати в рублях. У маршрутках та автобусах одразу ж з´явилися цінники в обох валютах. Вартість проїзду перевели в рублі за коефіцієнтом 3,8: тобто, 2 гривні 50 копійок або 10 рублів.

А ось купити харчі за рублі поки важко. Більшість мережевих українських супермаркетів поки що беруть лише гривню. При цьому вже два тижні пояснюють відсутність достатньої кількості працюючих кас переведенням на розрахунок у рублях. Ті, хто отримав пенсії чи зарплати у російській валюті, змушені залишати покупки на касі і йти або на ринок, шукати торговців, які вже підлаштувалися під нові умови, або в обмінники, яких різко побільшало на території півострова. Російський рубль тут купують за заниженим курсом.

«Україно, забери нас назад!»

Віце-прем´єр самопроголошеної кримської влад Рустам Темиргалієв запевняє, що вже до кінця цього тижня усі торговельні мережі республіки перейдуть на бівалютну систему і прийматимуть до сплати як гривню, так і рублі. Перехідний період, як стверджує кримська влада, триватиме кілька років. Однак уже зараз у чергах за російськими паспортами можна почути «Україно, забери нас назад!» Ейфорія після так званого «референдуму» вже змінилася песимізмом і навіть відчаєм.Хмизу у вогонь додали відімкнення світла в Криму. Вони були пов´язані з аварією на головних лініях, що живлять півострів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG