Доступність посилання

ТОП новини

Феодосійські морські піхотинці: «ми готові захищати Україну до кінця»


Українські морські піхотинці прибули в Київ з Феодосії, 27 квітня 2014 року
Українські морські піхотинці прибули в Київ з Феодосії, 27 квітня 2014 року
Київ – Їх блокували, їх «купували», їх «пресували, їх мінували, їх штурмували, але вони залишилися вірними присязі народу України. Майже 140 військовослужбовців 1-го батальйону української морської піхоти з Феодосії чекають у Києві наказу продовжити службу. Вони відмовилися «перейти на бік Росії» і тому їх депортували з рідного Криму. Там залишилися їхні родини й ті, хто донедавна був їхніми товаришами по службі.

Коли феодосійські морські піхотинці виходили у Києві з літака, вони виглядали змореними та дещо дезорієнтованими. Вони вирішили для себе залишитися вірними присязі народу України й заплатили за це «втратою Криму». Вони ступали у київський вечір, а перед їхніми очима ще було море, вони ще були там – на вулицях свого міста, де залишилися їхні домівки, рідні та друзі. Вони зробили вибір й цей вибір був важким. Проти нього було все: радісні крики «Росія», нахабство триколорних окупантів, нерозуміння тих, з ким ще так недавно разом «ділили труднощі й обмеження служби». Вони йшли у невідомість й єдине, що їх спонукало – це бажання «прямо дивитися в очі своїм дітям». Київ зустрів їх словами «Героям слава!»

До Києва прибуло уже 140 морських піхотинців з Феодосії, а понад 350 залишилася в Криму. Чимало з них написали рапорти на звільнення, багато перейшло на бік Росії.

«Я їх не засуджую. Це вибір кожного. Нам дуже боляче було це переживати. Але я їм сказала, не дай Бог Путін сунеться далі в Україну – нам доведеться стріляти один в одного. І я буду стріляти», – каже Юлія Мединська, санінструктор десантно-штурмової роти Феодосійського батальйону.

А Владислав Ягелло, виконувач обов’язків командира першої роти морської піхоти, розповідає про штурм, про те, як шукав у темноті протигаз і про товариша, якого російські спецназівці вдарили прикладом за те, що він співав гімн України. «Єдиний позитив Путіна – це те, що він об’єднав Україну», – каже Ягелло.

«Присяга морського піхотинця захищати Україну до останньої краплі крові», – каже Владислав, тому не запитуйте нас, що ми будемо робити, коли російські агресори надумають рушити вглиб України.

Колегія Міноборони клопотатиме перед керівництвом України щодо нагородження 1-го окремого батальйону морської піхоти, що раніше дислокувався у Феодосії, державною нагородою, а також присвоєння частині почесного найменування.

«За діями особового складу військових частин Збройних сил України у Криму спостерігав увесь світ. Ви упродовж тривалого часу відстоювали честь нашої держави та її територію. Батьківщина високо цінує ваші дії у складній ситуації... Я радий тому, що всі Ви живими повернулися додому. І буду радий найближчим часом потиснути кожному з Вас руку, вручаючи нагороди, в тому числі державні», – сказав морським піхотинцям виконувач обов’язків міністра оборони генерал-полковник Михайло Коваль.

Незабаром батальйон доукомплектують й визначать нове місце дислокації. Головне, що гріє морських піхотинців зараз – це відчуття того, що їх підтримує народ.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG