Доступність посилання

ТОП новини

Кернес пригадав Януковичу, як про референдум просив


Харківський міський голова Геннадій Кернес жалкує, що Віктор Янукович, який вважає себе президентом України, не знає про відсутність закону, який би дозволяв проведення місцевого референдуму. Про це очільник Харкова заявив у п’ятницю журналістам після оприлюдненого звернення Віктора Януковича в Російських інформаційних агенціях, в якому екс-президент вимагає проведення референдуму про визначення статусу кожного регіону в складі України. Натомість організатори проросійських мітингів у Харкові продовжують наполягати на проведенні референдуму з федеративного питання. З цим закликом члени громадського руху «Захисники Харкова» звертаються не лише на площах під час багатотисячних зібрань, а й до обласної ради депутатів – мовляв, депутати під час позачергової сесії мають призначити референдум із федерального статусу області.

«Робити пропозиції за завісою – це добре. Добре для кого? Немає відповідальності тощо», – коментує звернення Віктора Януковича із Росії до українців міський голова Харкова Геннадій Кернес. Очільник харківських регіоналів сьогодні згадує, як кілька місяців тому надсилав звернення до однопартійця, тодішнього президента Януковича зі схожим проханням, а саме – щодо проведення референдуму з питання депутатської недоторканності, але тоді Янукович не реагував, каже Геннадій Кернес.

Прочитавши оприлюднене в російських інформаційних агенціях звернення від імені Януковича, керівник Харкова висловлює жаль незнанню колишнім президентом законів України. А у зверненні Віктор Янукович закликав людей в регіонах вимагати «проведення референдуму про визначення статусу кожного регіону в складі України».
Жалкую, що Віктор Янукович, скоріш за все, не знає про те, що такого закону немає
Геннадій Кернес
«Жалкую, що Віктор Янукович, скоріш за все, не знає про те, що такого закону немає. Треба говорити так, щоб було зрозуміло, про що говорить той чи інший представник влади, бо слова Януковича, який вважає себе президентом, повинні мати підґрунтя. Коли йдуть такі пропозиції , я думаю – це неправильно», – наголосив Геннадій Кернес.

Міський голова Харкова висловився і щодо слів Януковича, що «тільки всеукраїнський референдум, а не екстрені дострокові вибори президента можуть у значній мірі стабілізувати політичну ситуацію й зберегти суверенітет і цілісність України».

«Кожен в рамках діючого законодавства може прийти 25 травня обрати президента країни. І нехай це буде як, знаєте, імплементація вибору країни, а декларувати якісь процеси – це вчорашній день», – наголосив Геннадій Кернес.

З кінця лютого у Харкові на площі «Свободи» люди з радянськими та російськими прапорами вимагають федералізації. У кожної з проросійських громадських організацій своє розуміння юридичного поняття «федералізація». Одні проросійські активісти просять референдуму для економічної федералізації області, а інші вимагають федералізації України. Серед учасників проросійського громадського руху також немає одностайності в питанні, яким чином має бути проведений народний референдум у Харкові. Один із членів виконкому «Віче-харків» Георгій Логвінов уже провів на площі «Свободи» 16 березня «Віче-референдум».

Тоді мітингувальникам запропонували визначитися з трьох питань – «економічної федералізації», «народовладдя» і «мовного суверенітету». Результати цього псевдо-плебісциту й досі не оприлюднені. Ще один проросійський активіст Ігор Массалов – голова громадського фонду «Честь і гідність» – вважає, що референдум має ініціювати обласна рада депутатів, для цього він вимагав скликання позачергової сесії.

«Я вважаю, що Харківська область одна з видатних на території України і їй мають надати статус окремого регіонального центру», – заявив Ігор Массалов. Він разом з низкою проросійських активістів проходить свідком у кримінальному провадженні, яке порушило обласне управління СБУ, за обставинами вчинення низкою представників радикальних організацій публічних закликів до зміни територіального устрою України.

«Прагнуть набрати сумнівний політичний рейтинг»

А тим часом голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, відповідаючи на закиди проросійських мітингарів щодо ігнорування депутатами вимог людей про організацію референдуму, наголосив: «Нагадаю, що питання про федеративний устрій може бути предметом виключно всеукраїнського референдуму, який відповідно до статті 72 Конституції України призначається Верховною Радою України або президентом України».

За словами Чернова, Закон України «Про всеукраїнський і місцевий референдум» втратив чинність ще 2012 року.

«Не володіючи правовими та організаційними інструментами для оголошення і проведення референдуму, обласна рада, у разі прийняття цього свідомо нездійсненного рішення, перш за все, введе в оману прихильників цієї точки зору, що зіграє на руку тим силам, які, користуючись політичною і суспільною нестабільністю, прагнуть набрати сумнівний політичний рейтинг і не зацікавлені в мирному врегулюванні ситуації», – зауважив Сергій Чернов.

Проросійські громадські організації не збираються згортати мітинги: планують нові акції, де до вже звичних гасел про Росію, референдум, додалися і присвячені поверненню в Україну Віктора Януковича.
Харківські Євромайдан і «антимайдан» домовилися про координацію дій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:05 0:00

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG