Доступність посилання

ТОП новини

Радянський Союз за п’ять тижнів: навіщо Путіну Крим


(Рубрика «Точка зору»)

Президент Росії Володимир Путін не виключає введення покарання виправними роботами за приховування подвійного громадянства. Голова комітету Ради Федерації з бюджету і фінансових ринків Сергій Рябухін пропонує обмежити обіг долара. Уповноважена з прав людини Елла Памфілова вважає, що російські громадські діячі повинні припинити спиратися на думку Заходу з питань дотримання прав людини. Журналістка Уляна Скобейда впевнена, що Росія повернулася в Радянський Союз.

Це – майже випадкова добірка новин буквально за пару останніх днів. І вона дійсно свідчить, що окупація Криму може перетворитися для підданих Володимира Путіна в грандіозний обман, про масштаби якого вони навіть не підозрюють.

Жителі вкраденої в України території вже починають розуміти, що їх обдурили. Пенсії виплачені зовсім не російські, а українські – тільки в рублевому еквіваленті. І це при тому, що підвищення цін на півострові неминуче хоча б тому, що доставка товарів через поромну переправу буде коштувати набагато дорожче. Про те, що кримчани після приєднання регіону до Росії стануть нев’їзними для всього світу, вони теж не підозрювали – організатори референдуму їм забули про це розповісти. Звичайно, можна зберегти українські паспорти і отримувати візи в Києві, але за це можна потрапити в російську в’язницю. Словом – для того, щоб легально виїхати в Європу, потрібно стати «нелегалом» у власному будинку.

Справжні масштаби кримського обману розкриють, коли стане ясно, що в Росії немає коштів для будівництва нових транспортних комунікацій і півострів остаточно перетвориться на забуту Богом і Путіним резервацію для пенсіонерів і корумпованих чиновників за зразком Південної Осетії чи Придністров’я.

Але кримський обман – дурниця в порівнянні з загальноросійським. Що вийшло в Криму? Що маргінали – російські шовіністи – стали «сіллю землі», а всі нормальні люди, які намагались працювати на благо Криму і України, перетворилися на маргіналів. Що сталося в Росії? Що маргінали – російські шовіністи – стали визначати політику, а всі помірковані і розумні представники суспільства стали, якщо не «націонал-зрадниками», то вже напевно маргіналами. Звідси не просто шовіністичний чад у ЗМІ, а й цілком конкретні кроки економічного і політичного характеру. Права людини дійсно скоро стануть «вітчизняними», тобто Росія вийде не тільки з рамок міжнародного права, а й з власних зобов’язань за актом Гельсінкі. Валютні заощадження можуть бути «добровільно» переведені в рублеві, а долари в панчохах оголошені поза законом. Ну і ті, у кого є другий паспорт – щоб у разі чого швидко змінити місце проживання на більш безпечне – виявляться мало не ворогами народу. Радянський Союз? Авжеж!

У московських експертних колах впевнені, що тільки такі жорсткі заходи можуть зберегти державу в ситуації майже неминучого економічного краху – і кримська авантюра була потрібна Володимиру Путіну виключно для мобілізації суспільства. Як, втім, і вся антиукраїнська істерія в цілому. Адже якщо в зубожілій Росії хтось захоче вийти на вулицю, він буде оголошений націонал-зрадником ще по дорозі на мітинг. І суспільство мовчазно погодиться з найжорсткішою версією придушення протестів. У Росії до Криму – в Росії Болотної площі – таке просто неможливо було собі уявити. Але Росія після Криму – це вже Радянський Союз. Тепер влада може дозволити собі все – і навіть більше.

Віталій Портников – київський журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG