Доступність посилання

ТОП новини

У Парижі починається зустріч Керрі і Лаврова про Україну


Під час однієї з попередніх зустрічей Сергія Лаврова (л) і Джона Керрі (п)
Під час однієї з попередніх зустрічей Сергія Лаврова (л) і Джона Керрі (п)
У столиці Франції в неділю під вечір почалася зустріч голів зовнішньополітичних відомств США Джона Керрі і Росії Сергія Лаврова, присвячена Україні. Вона відбувається в резиденції посла Росії в Парижі за зачиненими дверима.

Раніше в неділю в інтерв’ю на державному російському «Першому каналі» телебачення Лавров заявляв, що Москва пропонує спільно зі США і ЄС сформулювати загальні заклики до влади в Києві, зокрема, до створення такої нової Конституції України, яка б гарантувала, серед іншого, її федеративний устрій, позаблоковий статус і державний статус російської мови. У Києві у відповідь наголосили, що ці ультиматуми Москви свідчать: Росія діє в Україні як агресор, якому потрібне не врегулювання, а повна капітуляція, розкол і знищення української державності

Задля цієї зустрічі Керрі в суботу, повертаючись до США з візиту до Саудівської Аравії, наказав розвернути літак і повернутися до Франції.

Про зустріч домовилися у принципі президенти США і Росії Барак Обама і Володимир Путін у перебігу телефонної розмови, що відбулася у п’ятницю.

Під час тієї розмови Обама закликав Путіна дати письмову відповідь на попередні пропозиції США щодо врегулювання української кризи, а також утримуватися від провокацій на кордоні з Україною, припинити нарощування там військових сил, а також погодитися на співпрацю з урядом України задля деескалації кризи. Обама також підтвердив, що США рішуче виступають проти дій, які Росія вже вчинила на порушення суверенітету і територіальної цілісності України. У Кремлі ж натомість повідомили, що Путін усе твердив Обамі про «невпинний шабаш екстремістів, які безкарно здійснюють акти залякування мирних жителів, владних структур, органів правопорядку» в різних регіонах України і в Києві.
XS
SM
MD
LG