Доступність посилання

ТОП новини

Лавров знову хоче федералізовувати Україну


Джон Керрі (л) і Сергій Лавров (п) перед початком переговорів у Парижі, 30 березня 2014 року
Джон Керрі (л) і Сергій Лавров (п) перед початком переговорів у Парижі, 30 березня 2014 року
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, виступаючи в ніч на понеділок перед журналістами після переговорів із державним секретарем США Джоном Керрі про Україну, знову заявив, що Москва бачить вихід із кризи в Україні тільки шляхом її федералізації. На думку Москви, саме це необхідно для функціонування України як єдиної держави.

Водночас він визнав, що вирішувати це все одно мають самі українці.

Як сказав Лавров, він і Керрі домовилися далі зустрічатися на переговори щодо української кризи «досить часто».

За словами російського міністра, зустріч із колегами зі США була «дуже конструктивною». В її перебігу, сказав він, США і Росія домовилися спільно працювати «з українським урядом із українським народом у ширшому розумінні», щоб забезпечити права національних меншин, мовні права, роззброєння нерегулярних формувань, конституційну реформу й вільні і чесні вибори.

При цьому Лавров зауважив, що сторони висловили розбіжні погляди щодо причин української кризи. Тому, сказав він, Росія і США домовилися шукати «точки дотику», щоб дійти спільної позиції щодо дипломатичного виходу з ситуації.

Переговори спершу сам-на-сам, а потім разом із делегаціями протривали в резиденції посла Росії у Франції в Парижі за зачиненими дверима чотири години.

Раніше в неділю в інтерв’ю на державному російському «Першому каналі» телебачення Лавров заявляв, що Москва пропонує спільно зі США і ЄС сформулювати загальні заклики до влади в Києві, зокрема, до створення такої нової Конституції України, яка б гарантувала, серед іншого, її федеративний устрій, позаблоковий статус і державний статус російської мови. У Києві у відповідь наголосили, що ці ультиматуми Москви свідчать: Росія діє в Україні як агресор, якому потрібне не врегулювання, а повна капітуляція, розкол і знищення української державності

Задля цієї зустрічі Керрі в суботу, повертаючись до США з візиту до Саудівської Аравії, наказав розвернути літак і повернутися до Франції.

Про зустріч домовилися у принципі президенти США і Росії Барак Обама і Володимир Путін у перебігу телефонної розмови, що відбулася у п’ятницю.

Під час тієї розмови Обама закликав Путіна дати письмову відповідь на попередні пропозиції США щодо врегулювання української кризи, а також утримуватися від провокацій на кордоні з Україною, припинити нарощування там військових сил, а також погодитися на співпрацю з урядом України задля деескалації кризи. Обама також підтвердив, що США рішуче виступають проти дій, які Росія вже вчинила на порушення суверенітету і територіальної цілісності України. У Кремлі ж натомість повідомили, що Путін усе твердив Обамі про «невпинний шабаш екстремістів, які безкарно здійснюють акти залякування мирних жителів, владних структур, органів правопорядку» в різних регіонах України і в Києві.

Представники керівництва Росії, повідомляючи про свої переговори щодо становища в Україні з представниками Заходу, щоразу заявляють про «шабаші екстремістів, неонацистів і бандерівців», які начебто охопили всю Україну й боротьба з якими нібито є головним завданням світу. Західні керівники, зі свого боку, в першу чергу наголошують на незаконних діях Росії, яка на порушення всіх норм міжнародного права вторглася до українського Криму, а потім анексувала його.
XS
SM
MD
LG