Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори в Єгипті призначені на кінець травня


Прихильниця Абдель-Фаттаха ас-Сісі святкує його рішення балотуватися на президента, Каїр, 27 березня 2014 року
Прихильниця Абдель-Фаттаха ас-Сісі святкує його рішення балотуватися на президента, Каїр, 27 березня 2014 року
Виборча комісія Єгипту оголосила в неділю, що президентські вибори відбудуться 26 і 27 травня.

На цих виборах мають обрати голову держави по 10 місяцях відсутності президента в Єгипті відтоді, як військові усунули з посади Мухаммада Мурсі після хвилі масових виступів проти його дій.

Головним претендентом і найімовірнішим переможцем вважають генерала у відставці Абдель-Фаттаха ас-Сісі, донедавна чільного військового Єгипту. Він обіймав кілька керівних військових і урядових посад, із яких керував усуненням Мухаммада Мурсі, але нещодавно пішов у відставку, щоб балотуватися на президентську посаду.

Серед інших впливових претендентів – політик лівого спрямування Хамдін Саббахі. Він на президентських виборах 2012 року, в яких переміг Мухаммад Мурсі, прийшов третім, лише ненабагато відставши від другого кандидата.

Військові усунули Мурсі, представника поміркованих ісламістських сил і демократично обраного президента, по тому, як низка його дій, зокрема, створення і проведення через референдум нової Конституції, викликали масові протести, учасники яких звинувачували Мурсі в потуранні ісламістам. Усунення Мурсі, у свою чергу, викликало масові протести його прихильників, у перебігу яких (і придушень яких) загинули не менш як 1 тисячу 400 людей.
XS
SM
MD
LG