Доступність посилання

ТОП новини

Латвія – 10 років у НАТО


Генеральний секретар НАТО Андрес Фог Расмусен
Генеральний секретар НАТО Андрес Фог Расмусен
Рига – Латвія відзначила 10 років набуття членства в НАТО. За ці роки були здійснені значні реформи в оборонній сфері країни. Наразі експерти зазначають, що недостатній військовий бюджет та нестабільна ситуація в Україні створюють нові виклики, як для Латвії, так і для Північноатлантичного альянсу загалом.

Членство в НАТО – важлива складова зовнішньої політики Латвії, яка забезпечила країні реальну безпеку і незалежність, вважає політолог Андріс Спрудс. На його думку, рішення приєднатися до Північноатлантичного альянсу чітко визначило належність Латвії до західного співтовариства.

«Це було рішення, яке вплинуло дуже позитивно і на латвійське суспільство, і на регіональну безпеку, і на більш прагматичні відносини з нашими сусідами, зокрема з Росією», – вважає політолог.
Це рішення вплинуло дуже позитивно і на латвійське суспільство, і на регіональну безпеку
Андріс Спрудс

«Вступ Латвії до НАТО збільшив рівень безпеки у регіоні»

Посол Латвії в НАТО Маріс Рієкстиньш визнає, що на час вступу більшість членів Альянсу досить скептично ставилися до можливості Латвії й інших країн Балтії здійснити необхідні реформи. Однак Латвії вдалося переконати НАТО.

«Сьогодні вже ніхто не заперечує, що вступ Латвії та інших країн Балтії до НАТО збільшив рівень безпеки у всьому Балтійському регіоні», – зазначив латвійський дипломат.

Екс-міністр оборони Латвії Артіс Пабрікс вважає, що більше безпеки Латвія вже отримати не може, однак може збільшити свій вплив в цій організації. Водночас він наголосив, що перед НАТО також стоїть багато викликів.

«Ми вступили до НАТО у той час, коли здавалось, що історія змінилися і перед Альянсом вже немає жодних викликів, оскільки розпочалося роззброєння. Ніхто навіть не думав, що щось може загрожувати Європі. За останні шість років єдиною державою в Європі, яка озброювалася, була Росія після війни у Грузії. Майбутнє Альянсу визначить те, наскільки впевнено НАТО зможе гарантувати своїм членам виконання п’ятого параграфу Вашингтонської угоди – що напад на одного з членів НАТО є нападом на весь Альянс»,– каже Артіс Пабрікс.
За останні шість років єдиною державою в Європі, яка озброювалася, була Росія після війни у Грузії
Артіс Пабрікс

Питання фінансування оборони залишається актуальним

Зважаючи на події останніх місяців, ймовірно, що в майбутньому НАТО більше уваги приділятиме проведенню міжнародних військових навчань, в яких активну участь братиме й Латвія. Найбільш масштабні подібні навчання Steadfast Jazz 2013 відбулися у минулому році.

Міністр оборони Латвії Раймондс Вейоніс наголосив, що останні події у Криму актуалізували питання про збільшення оборонного бюджету Латвії. На його думку, країні слід зміцнювати своє місце в Бойовій групі ЄС та Силах швидкого реагування НАТО.

Наразі на відміну інших країн НАТО, які виділяють на оборону до 2% від ВВП, оборонний бюджет Латвії в цьому році склав лише 0.87% від ВВП.

Латвія засуджує російську агресію в Україні. В країні занепокоєні, що в плани Кремля після України входить також окупація країн Балтії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG