Доступність посилання

ТОП новини

Газова корупція – ракова пухлина української економіки


Андерс Аслунд
Андерс Аслунд
Боротьба з корупцією у газовому секторі – наріжний камінь економічного відродження України, вважає старший науковий співробітник інституту міжнародної економіки ім. Пітерсона Андерс Аслунд, провідний експерт у питаннях економіки пост Радянських країн. За його оцінкою, режим Віктора Януковича, його так звана сім’я грабував Українуна суму у 8-10 мільярдів доларів щороку.

«Уряд Віктора Януковича можна назвати організованим кримінальним угрупованням. Головне завдання цього синдикату було вкрасти у держави, як можна більше грошей».

Крадіжки, каже Андрес Аслунд, відбувались на пряму з бюджету, шляхом газових оборудок та через роздачу державних контрактів. Економіст називає чотири головні елементи відродження української економіки.

1. Різко скоротити корумповані урядові витрати від яких немає нікому користі.
2. Відпустити у вільне плавання курс гривні, що вже було зроблено.
3. Дерегуляція газової індустрії. Компенсація витрат людей які від цього постраждають.
4. Пакет міжнародної допомоги.Крадіжки, каже Андрес Аслунд, відбувались на пряму з бюджету, шляхом газових оборудок та через роздачу державних контрактів.

Оскільки курс гривні, на погляд економіста, вже відповідає реальній вартості української валюти, уряд України оголосив про скорочення витрат, а Захід про фінансову допомогу, Аслунд наголошує на важливостіочищення газового сектору.

«Ракова пухлина української економіки це корупція в газовому секторі. Настав час її вирізати її. Це те, що не змогла зробити Помаранчева революція. Це найбільше завдання, яке стоїть зараз перед Україною».

На погляд експерта, виконавши перераховані ним елементи, українську економіку реально вивести з кризи. За його оцінкою, для цього достатньо навіть 15 мільярдів доларів кредитів, що менше ніж вже обіцяні Заходом кошти. З економічною стабілізацією, стабілізується і політична ситуація в країні, переконаний Андерс Аслунд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG