Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова запропонувати Москві план конфедералізації Росії – МЗС


МЗС України готове надати Москві план конфедералізації Росії із запровадженням 5-10 державних мов. Про це заявив речник Міністерства закордонних справ Євген Перебийніс, коментуючи висловлювання російських посадовців щодо федералізації України.

«Подібні заяви російських офіційних чинників є грубим і неприхованим втручанням у внутрішні справи України, яке суперечить фундаментальним нормам міжнародного права та загальновизнаним принципам співжиття держав», – цитує слова Перебийноса сайт МЗС.

Замість цього, за його словами, російській владі слід було б зосередитись на наповненні власного федерального устрою реальним змістом, поверненні до демократичних виборів на регіональному та місцевому рівнях, забезпеченні захисту прав національних меншин, які страждають через відсутність можливості повноправної участі у діяльності органів державної влади.

«У разі відсутності прогресу на цьому напрямі, Україна могла б надати Російській Федерації свої пропозиції з удосконаленню і оптимізації її державного устрою і політичної системи, наприклад, у вигляді плану конфедералізації російської держави із запровадженням 5-10 державних мов, а також національних квот в основних органах державної влади, які б чітко відображали інтереси всіх основних національних і мовних спільнот російського суспільства», – пропонують у МЗС.

Міністерство закордонних справ України переконане, що такий крок «дозволив би наблизитись Російській Федерації до цивілізованих зразків демократії, прав людини та поваги прав національних меншин».

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров напередодні вкотре заявив, що Москва бачить вихід із кризи в Україні тільки шляхом її федералізації. На думку Москви, саме це необхідно для функціонування України як єдиної держави.
XS
SM
MD
LG