Доступність посилання

ТОП новини

Графік виведення кораблів України з Криму буде узгоджений найближчим часом – Сенченко


Сьогодні протягом дня має бути узгоджений графік виведення українських військових кораблів з Криму, він передбачатиме, зокрема, перевірку їхнього технічного стану. Про це заявив народний депутат від «Батьківщини» Андрій Сенченко на брифінгу у Верховній Раді. Він щойно повернувся з переговорів у Криму щодо виведення українських військових, техніки та майна з російськими посадовцями та представниками Чорноморського флоту Російської Федерації.

Крім того, за словами Сенченка, українській стороні вдалося отримати від російських окупантів запевнення того, що з території українських військових частин будуть виведені загони так званої «самооборони Криму». Частини будуть розблоковані, що уможливить подальшу передислокацію українських військових на материкову Україну.

З українського боку за виведення військових України з тимчасово окупованого Криму відповідає перший заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України генерал-полковник Геннадій Воробйов.

Плануються, що першими з Криму будуть виведені десантний корабель «Кіровоград» та корвет «Тернопіль». Росіяни зобов’язалися нібито розблокувати вихід з озера Донузлав для українських військових кораблів.

Андрій Сенченко повідомив, що визначені також команди для перегону військової техніки й порядок проведення її підготовчого ремонту. Якщо Росія дотримується своїх обіцянок, то ремонт і перегін мають початися вже цього тижня. За його словами, частина української техніки, зокрема літаки, пошкоджені окупантами.

Українська сторона окремо вимагала від російської гарантій безпеки для курсантів та ліцеїстів військових навчальних закладів, які відмовилися навчатися під російським прапором. «Нас запевнили, що до їхньої передислокації на материкову Україну на них не чинитимуть психологічного тиску», – сказав Сенченко.
XS
SM
MD
LG