Доступність посилання

ТОП новини

Снайперські сліди ведуть до сина Януковича?


Київ – Хто стріляв у майданівців і міліціонерів 20 лютого у центрі Києва? Це питання турбує і українське суспільство, і міжнародну спільноту, і незалежних експертів. Генеральна прокуратура, Міністерство внутрішніх справ і Служба безпеки України проводять розслідування і обіцяють 3 квітня надати громадськості інформацію про попередні результати слідства. Напередодні журналіст американського видання The Daily Beast Джеймі Деттмер у розмові з Радіо Свобода повідомив, що має інформацію про причетність антитерористичного підрозділу СБУ «Альфа» до розстрілів людей 20 лютого.

Видання The Daily Beast опублікувало ексклюзивне фото нібито снайперів, які розстрілювали демонстрантів на майдані Незалежності і вулиці Інститутській у Києві. За словами колишніх офіцерів СБУ і західних експертів, це елітна команда спецпідрозділу «Альфа», яка готується до атаки, пише видання.

Речниця СБУ Марина Остапенко у розмові з Радіо Свобода висловила сумнів, що на знімках зображені бійці «Альфи», і порадила усім, хто шукає відповіді на запитання про снайперів, зачекати до 3 квітня – цього дня має бути оприлюднений попередній звіт розслідування цієї справи.

«Чесно кажучи, я не бачу підтвердження, що це саме ті люди, які були тими снайперами, які вбили людей. Ці фотографії свідчать про те, що це якісь військові люди ходять по якомусь двору. І на сьогодні це все. Давайте все-таки почекаємо результатів офіційного слідства», – наголосила Остапенко.
Бої на Інститутській: силовики відстрілюються і тікають
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Оперативно-слідчій групі готові допомагати і громадські активісти Майдану, щоб винуватці були знайдені і покарані якнайшвидше. Так, як повідомила прес-служба однієї з керівників медичної волонтерської служби Майдану Ольги Богомолець, близько сотні постраждалих і очевидців трагедії 18–21 лютого у центрі Києва відгукнулись на її заклик щодо збору свідчень. Богомолець пообіцяла передати зібрану інформацію слідчим.

Снайпером міг бути будь-хто з силовиків – експерт

Українські незалежні експерти, серед яких колишній заступник голови СБУ Олександр Скіпальський, не мають сумнівів, що СБУ причетне до масових убивств у центрі Києва, адже 20 лютого його тодішній очільник Служби безпеки Олександр Якименко повідомив про початок проведення на території України антитерористичної операції.

За словами Скіпальського, не лише СБУ, а й Міністерство внутрішніх справ під час подій, які вже отримали назву Революція Гідності, брало участь у «зачистках» Майдану та вбивствах і катуваннях майданівців.
Певна частина «Альфи» брала участь у протистояннях і боротьбі з учасниками Майдану
Олександр Скіпальський
«СБУ активно діяла на підтримку участі бандитських формувань, привозили їх із Криму, зі сходу країни до Києва. Так само, як це робило МВС. І я абсолютно переконаний, що певна частина «Альфи» (звичайно, що не всі, але дехто!) брала участь у протистояннях і боротьбі з учасниками Майдану», – сказав Скіпальський Радіо Свобода.
У готель «Україна» звозять постраждалих і загиблих протестувальників
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:45 0:00

«Це хлопці, яких готував старший син Віктора Януковича» – депутат

Народний депутат від фракції «Батьківщина» Олександра Кужель озвучила журналістам ще одну версію щодо походження снайперів – на її думку, це були росіяни або ж абхазці.

«Це хлопці, яких готував старший син Віктора Януковича – Олександр. Він їх підбирав із президентської охорони, вони є з Росії або Абхазії», – зазначила Кужель

За її словами, про це відомо зі слів працівників МВС, від оперативників із українських спецслужб, які почали співпрацювати з новою владою після вбивств тими ж снайперами їхніх товаришів.

Ще у січні, після загибелі від бойових куль Сергія Нігояна і Михайла Жизневського – учасників протистоянь на вулиці Грушевського – про можливу причетність росіян говорив відомий український художник, вірменин за походженням Борис Єгіазарян.

Тим часом, тисячі людей щодня вкривають квітами частину вулиці Інститутської, де падали вбиті снайперами майданівці і звідки їх несли на Майдан на дерев’яних щитах, які не могли захистити від снайперської кулі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG