Доступність посилання

ТОП новини

Як сфальсифікувати афганські вибори? Декілька простих кроків


Афганські чоловіки і жінки стають у чергу для реєстрації виборцями на майбутніх президентських виборах в Афганістані
Афганські чоловіки і жінки стають у чергу для реєстрації виборцями на майбутніх президентських виборах в Афганістані

Фруд Бежан

Я не громадянин Афганістану. У мене немає афганського паспорту. Тим не менше, я зміг зареєструватися як виборець на майбутніх президентських виборах в Афганістані.

Як я це зробив? Слідуйте наступним простим вказівкам.

По-перше, на вході до одного з десятків центрів реєстрації виборців у Кабулі розмахуйте диктофоном, фотоапаратом чи навіть старою доброю записною книжкою.

Скажіть охоронцям біля дверей, що ви журналіст і хотіли б поговорити і сфотографувати громадян, які щойно отримали новісінькі посвідчення виборців.

Не хвилюйтеся. Вам не треба стояти в черзі за сотнями майбутніх виборців на вулиці. Деякі з них днями чекають, щоб дістатися хоча б до дверей. Охоронці, викрикуючи лайки, щоб інші дали вам можливість пройти, заведуть вас до будови.

Після проведення декількох інтерв’ю та зробивши десятки фотографій (а також побалакавши з солдатами, розміщеними на даху), підійдіть до менеджера, який керує центром. Скажіть йому, що після всього побаченого, ви і собі захотіли отримати посвідчення.

«Пройдіть за мною», – відповість він чемно.

Через декілька хвилин ви опинитесь в маленькій кімнаті, де вас сфотографують. Чотири фотографії швидко надрукують – одну для вашого нового посвідчення виборця, а інші три – для «обліку».

Терпляче зачекайте 10 чи 15 хвилин, після цього молодий чоловік попросить вас підійти до його столу. Він задасть вам декілька питань:

«Ім’я?»

«Вік?»

«Ім’я батька?»

«Ім’я діда?»

«Це ваше перше посвідчення виборця?»

Практично зроблено.

Опустіть великі пальці в чорнило та прикладіть їх до вашої заявки. Підпишіть ваше посвідчення. Зачекайте декілька хвилин, поки посвідчення ламінують.

«Не забудьте проголосувати», – скаже менеджер із посмішкою, коли ви залишатимете центр, озброєний посвідченням виборця, яке надасть вам змогу вкинути бюлетень (або бюлетені) та вибрати майбутнього президента Афганістану.

Ніякого підтвердження імені, віку, адреси чи національності не треба.

Якщо вони попросять якесь посвідчення особи, скажіть, що у вас його немає або, що ви його загубили чи забули вдома.

Або ви можете сказати те, що сказали декілька інших людей у черзі переді мною: «Я не знав, що мені потрібно принести з собою посвідчення».
Фруд Бежан
Фруд Бежан

«Не забудьте його наступного разу», – почуєте ви у відповідь.

Це історія того, як я отримав посвідчення виборця 31 березня у районі Шах Шахід у Кабулі.

Те, що я громадянин Австралії, не мало жодного значення. Хоча, я народився в Кабулі. Не мало значення і те, що я не жив у країні впродовж тривалого періоду впродовж останніх 22 років.

Взагалі, в мене не було нічого, що мало б на собі моє ім’я, за винятком записної книжки, де я його накарлякав у правому верхньому куті.

Це було так легко.

А якщо вам потрібне більше ніж одне посвідчення, знову ж таки, не переймайтеся. Просто дотримуйтеся інструкцій, які наведені вище, у стількох центрах реєстрації виборців, скільки вам захочеться. Заявки подаються та приймаються людьми, а отже комп’ютер вас не впіймає.

Тепер мені треба знайти відповідь на запитання, яке мені ставлять всі колеги: «За кого ти будеш голосувати?»

(Переклад з англійської Анни Шаманської)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG