Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина хоче взяти участь у наступній місії ОБСЄ в Україні


Угорщина прагне взяти участь у наступній моніторинговій місії в Україні. Про це заявив речник МЗС Угорщини Ґабор Калета.

Будапешт запропонував 17 осіб до складу групи і вже делегував на посаду її очільника свого представника, повідомив кореспондент Радіо Свобода. За словами Калети, ОБСЄ зараз здійснює відбір кандидатур експертів і за кілька днів надасть розширену інформацію щодо них.

Чинний керівник місії спостерігачів від ОБСЄ в Україні Ґабор Ач повідомив угорській агенції МТІ, що спостережна місія на прохання ОБСЄ намагатиметься залишитись в Україні до кінця травня, до завершення президентських виборів. Він зазначив, що присутність цієї місії забезпечуватиметься у два способи.

Йдеться передусім про формування підгрупи спостерігачів із числа цивільних осіб, частина з яких вже прибула до Києва. За інформацією Ґабора Ача, їхні завдання зводитимуться не лише до спостережних дій. Ці люди також повинні брати участь у розв’язанні можливих конфліктних ситуацій і підтримувати спокій між сторонами.

Також, згідно із віденськими домовленостями щодо заходів із встановлення довіри і безпеки від 2011 року, ОБСЄ надішле до України додаткову групу інспекторів із 6–8 осіб. Ґабор Ач пояснив, що ці військові експерти спостерігатимуть за військовою активністю у районі інспекцій.

У третьому розділ цих домовленостей, Віденському документі ОБСЄ міститься положення, що ця організація може надіслати своїх інспекторів з візитом до будь-якої країни, що є членом ОБСЄ, на території якої зауважили незвично високу військову активність.
XS
SM
MD
LG