Доступність посилання

ТОП новини

Роззброєння незаконних угрупувань врятує від махновщини? (Огляд преси)


Київ – Верховна Рада ухвалила рішення щодо роззброєння незаконних угруповань. Незважаючи на те, що акцент зроблено на провокаціях іноземних громадян, під роззброєння потрапляють і вітчизняні, констатує газета «День». Зокрема, «Правий сектор» та інші подібні організації, які за інерцією живуть у стані Майдану. Через це вони або від їхнього імені озброєні люди скоюють злочини. А це дискредитує саму ідею Майдану як локомотива змін. Видання наголошує, що керівники «Правого сектору» повинні усвідомлювати ризики використання їх в інтересах іншої держави проти України. Це їхня відповідальність як політичної сили, особливо в умовах воєнної інтервенції Росії до України. Про це наголошується в статті «Демілітаризація свідомості...».

«Треба з махновщиною і безконтрольним розповсюдженням зброї завершувати, інакше махновщина переможе державу, вона стане жертвою анархії у власному суспільстві», – переконаний експерт газети «Україна молода». Він вважає, що ніяка революція, ніякий Майдан не може бути індульгенцією і виправданням протиправних дій.

Чинна влада задумалася про зміну позаблокового статусу України. За результатами останніх соцопитувань, кількість прихильників вступу України в НАТО суттєво збільшилася. Однак провідні країни-члени Північноатлантичного альянсу кажуть, що в найближчій перспективі Україну в Альянс навряд чи візьмуть. Більше про перспективи вступу країни в НАТО, про «за» і «проти» розмірковує газета «Сегодня». Зокрема, видання пише, що членство в Альянсі гарантує Україні безпеку, але доведеться витратитися на переозброєння.

За останні три роки на офшорні рахунки з України було виведено 70 мільярдів доларів, заявив Арсеній Яценюк. Чи можливо повернути до України виведені активи? Експерти газети «День» переконують, що «так», але на це знадобиться не один рік. «Процес досить складний, оскільки заморожування активів за кордоном – це всього лише початок. Надалі їх слід повернути народові, в якого де-факто ці ресурси були відібрані, для чого треба довести їхнє походження, а також те, що ці гроші належать саме тим людям, яких звинувачують у скоєнні злочинів. Як правило, все ускладнюється тим, що в схемах виведення беруть участь підставні особи. У цьому питанні важливо встановити відповідність транзакцій економічній логіці», – наголошують експерти. Термін повернення й арешту коштів залежить від законів країни, в яких кошти заморожені. Проте головна умова успішного результату – політична воля. Про це йдеться в матеріалі «Як повернути викрадені й вивезені з України капітали?».

В окупованому Криму залишилося понад 30 дитячих санаторіїв і оздоровниць, що знаходяться у відомстві Міністерства охорони здоров'я України, а також літні табори і бази відпочинку, що належать різним відомствам країни. Незважаючи на те, що ситуація залишається напруженою, більшість батьків серйозно замислюються над тим, куди відправити дітей під час літніх канікул, щоб це було і безпечно, і корисно для здоров'я. Яка є альтернатива відпочинку дітей в Криму з’ясовувала газета «Факти».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG