Доступність посилання

ТОП новини

Чому Афганістан підтримав анексію Криму Росією?


Президент Афганістану Хамід Карзай
Президент Афганістану Хамід Карзай
За чверть століття після своєї поразки в Афганістані Москва знову сюди повертається, але вже не з армією, а з багатомільйонними інвестиціями. Кремль сподівається знову встановити економічний і культурний вплив у колишнього друга СРСР. Президент Афганістану Хамід Карзай, зі свого боку, підтримав анексію українського Криму Росією, бо вже перед цим став бажаним гостем президента Путіна.

Упродовж минулих 25 років радянський Дім науки і культури в західному районі Кабула, що був свого часу символом політичного і культурного впливу Москви в Афганістані, стояв у руїнах, стіна його перетворилися у решето від куль, а всередині знаходять собі притулок наркомани і місцеві бомжі.

Ця будівля є символом занепаду впливу Москви на Афганістан. І ось Кремль вирішив вкласти у реставрацію цієї руїни 20 мільйонів доларів та повторно відкрити в Кабулі новий Російський культурний центр.

Ця реконструкція сигналізує повернення інтересу Москви до Афганістану, який і тепер Кремль продовжує розглядати як частину свого стратегічного заднього двору. За минулі два роки Росія вклала в економіку Афганістану понад 100 мільйонів доларів, переважно у будівництво житла. Це лише жменька у порівняні з мільярдними інвестиціями сюди з боку США, Китаю, Індії. Хоча 12-річна присутність США в Кабулі добігає кінця і тут побоюються, що західна підтримка вщухне та намагаються підсилити інтерес Росії до інвестицій і гарантій безпеки Афганістану. Колишня ворожість до Москви тут спала і місцеві компанії намагаються вести бізнес з Росією.

Так, Наджібулла Хушбін, власники будівельної фірми в Кабулі, каже що тісно співпрацює з росіянами:

«Ми дуже оптимістичні щодо Росії і я дуже сподіваюся на російські інвестиції. Якщо зарубіжні країни бажають вкладати гроші в Афганістан, ми готові допомогти їм, як можемо», – розповідає Хушбін.

Хамід Карзай підтримав анексію українського Криму Росією


Відновлення інтересу Росії до інвестицій в Афганістані збігається з потеплінням у двосторонніх взаєминах Москви і Кабула.

Президент Афганістану Хамід Карзай минулого тижня підтримав в ООН Росію в її анексії Криму від України разом із жменькою таких країн, як Венесуела і Сирія. Це сталося незабаром після того, як Карзай побував у Сочі в гостях у Путіна на відкритті зимової Олімпіади у лютому, коли більшість західних лідерів фактично бойкотували ці ігри.

Афганський аналітик Ахмад Саїді не виключає, що його країна знову може стати предметом конкуренції між США та Росією:

«Росія визнає, що роль США у цьому регіоні слабне, як економічно , так і політично. Росія намагається шкодити інтересам Америки в Афганістані. Росія також має наміри відновити тут свій контроль і вплив», – зазначає Саїді.

Хоча американські аналітики вважають, що Вашингтон схильний, скоріше, не заважати Росії у збільшенні її ролі в Афганістані. А посольство США в Кабулі ніяк не коментує ці наміри Москви.

Матеріал підготували Василь Зілгалов і Frud Bezhan
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG