Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпатців навчають навикам невідкладної допомоги


Курси з надання першої медичної допомоги в Черкасах, 14 березня 2014 року
Курси з надання першої медичної допомоги в Черкасах, 14 березня 2014 року
На Прикарпатті створили перший загін Червоного Хреста для надання невідкладної допомоги, розпочинається формування ще одного. Про це повідомив сьогодні голова Івано-Франківської обласної організації Товариства Червоного Хреста Валерій Старченко.

За його словами, події останнього часу, зокрема на Майдані показали, що «люди практично не вміють надавати першу медичну допомогу».

Перший загін, який міг би працювати в екстремальних умовах, на 90 відсотків складається зі студентів старших курсів медичного університету. Вони пройшли навчання за спеціальною міжнародною програмою. Оснащений загін буде завдяки Міжнародній федерації Товариств Червоного Хреста.

Водночас, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, проводяться курси надання першої допомоги для широкого загалу. Попередньо підготовлено 30 лікарів-інструкторів з Богородчанського, Коломийського, Надвірнянського районів та Івано-Франківська, які отримали сертифікати Міжнародної федерації Червоного Хреста і проводять тренінги з людьми.

За словами тренера Ярослава Джигіти, міжнародна методика відрізняється від традиційної. «Це не медична, а взаємо- і самодопомога, усунення загрозливих для здоров’я і життя явищ, а при навчанні основне – не масовість, а конкретність», – наголошує представник Червоного Хреста.

На курсах навчають, як зупинити кровотечу, накласти пов’язку, зробити масаж серця, надати допомогу при переломі. Навчання проводять за 12-годинною програмою, після чого будуть вручені міжнародні сертифікати.

Вже є трудові колективи, які просять провести такі курси. Навчання безкоштовне, в позаробочий час. Прикарпатський Червоний Хрест має 10-річний досвід співпраці з шведською спілкою «Громадянська оборона» у підготовці інструкторів з надання першої допомоги.
XS
SM
MD
LG