Доступність посилання

ТОП новини

Російська мова в Україні захищена краще, ніж мови інших меншин – Рада Європи


Російська мова в Україні захищена набагато краще порівняно з іншими мовами меншин, загалом захист національних меншин і їхніх мов в Україні, як і раніше, отримує високий рівень юридичного визнання. Про це йдеться в доповіді Комітету експертів Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, повідомляє прес-служба Ради Європи.

«Стосовно російської мови більшість зобов’язань, взятих Україною відповідно до хартії, виконано або виконано частково. Проте деякі зобов’язання з хартії все ще мають бути реалізовані для білоруської, болгарської, кримськотатарської, гагаузької, німецької, грецької, угорської, молдовської, польської, румунської, словацької мов та ідиш», – йдеться в повідомленні.

Комітет експертів зазначає, що у світлі нещодавньої доповіді й після консультацій з експертами на місцях захист національних меншин і їхніх мов в Україні, «як і раніше, має високий рівень правового визнання».

«Можуть відзначатися певні нещодавні поліпшення в плані використання деяких мов меншин у ЗМІ», – зауважують у комітеті.

Деталізуючи свою оцінку, комітет стверджує, що в галузі освіти Україна має «давні традиції одномовних і двомовних шкіл, які працюють мовами меншин».

«Навчання всіма іншими мовами меншин, проте, на практиці не існує. Окрім російської і, певною мірою, угорської та румунської, мови меншин не використовують місцеві та регіональні органи влади. Особливі проблеми існують щодо офіційного використання географічних назв мовами меншин», – йдеться в доповіді.

Також комітет експертів зазначає, що використання російської мови в судових органах загалом є задовільним. «Проте щодо інших дванадцяти мов відповідні зобов’язання хартії на практиці не реалізовані», – констатується в доповіді.

Крім того, комітет звертає увагу на те, що останніми роками спостерігається зниження ефірного часу мовами меншин, яке «для більшості мов, у будь-якому разі, було дуже обмежено».

Комітет також окремо висловився щодо закону «Про мову», який «наразі поширюється на російську, але не на більшість інших мов національних меншин».

«Важливо, щоб українська влада зробила активні кроки для того, щоб забезпечити застосування закону про державну мову до всіх мов меншин, які належать до хартії», – наголошують експерти.

Росія неодноразово заявляла про порушення прав російськомовних людей в Україні.
XS
SM
MD
LG