Доступність посилання

ТОП новини

«Продаж» сухих пайків США – елемент інформаційної війни?


Київ – Доки керівництво США погоджує надання Україні пакету економічної допомоги, деякі російські і навіть західні видання пишуть, що сухі пайки, які українська армія отримала в рамках американської гуманітарної допомоги, можливо, вже продають в інтернеті. У Міністерстві оборони закиди у ймовірності нецільового використання американської допомоги спростовують, називаючи такі повідомлення частиною інформаційної війни з боку Росії. Деякі експерти, однак, вважають, що відомству варто розвіяти чутки і наочно продемонструвати журналістам схоронність гуманітарної допомоги, що може стати у пригоді у випадку воєнної агресії.

Одна коробка американських сухих пайків MRE вміщує 12 різних обідів, термін придатності яких (навіть за високої температури) становить 3 роки. Щороку меню модифікується. Виготовляють ці сухі пайки спеціально для американської армії і формально їхній комерційний перепродаж є незаконним, однак реально придбати їх можна в інтернеті.

Про те, що в українських інтернет-магазинах продають саме пайки, отримані в рамках гуманітарної допомоги, стверджують російські засоби інформації. Повідомлення про це у російському інтернеті спливли одночасно, 1 квітня.

Серед інтернет-магазинів, які, за версією ЗМІ, продають американську «гуманітарку», називають зокрема сайт unima.com.ua. Один із основних аргументів того, що мова йде саме про перепродаж гуманітарної допомоги, називають низьку вартість сухого пайка: нібито ціла коробка тут коштує 12 доларів, тоді як на іноземних сайтах ціна сягає півсотні доларів.
Cкріншот із сайту kidstaff.com.ua, на який посилаються російські ЗМІ (даний товар на сайті пропонується з посиланням на інтернет-магазин unima.com.ua)
Cкріншот із сайту kidstaff.com.ua, на який посилаються російські ЗМІ (даний товар на сайті пропонується з посиланням на інтернет-магазин unima.com.ua)
Підпис під згаданим оголошенням на сайті kidstaff.com.ua
Підпис під згаданим оголошенням на сайті kidstaff.com.ua


MRE пропонують Amazon і eBay

Представник цього інтернет-магазину Костянтин пояснює Радіо Свобода: 12 доларів – вартість не коробки, а одного пакунка, тобто однієї порції сухого пайка. Вартість коробки – 144 долари, тобто вдвічі і втричі дорожче, ніж пропонують за кордоном.

Продаж гуманітарної допомоги в інтернет-магазині «Уніма» спростовують: «Я розумію, що головне питання – це походження. Але тут усе дуже просто: є вільний продаж на інтернет-аукціоні eBay, є вільний продаж в інтернет-магазині Amazon, в інших європейських і американських інтернет-магазинах, які займаються мілітарі-тематикою».

Представник інтернет-магазину також спростовує повідомлення про те, що нібито продаж цих сухих пайків «Уніма» розпочала незабаром після того, як вони надійшли в українські Збройні сили. MRE, за словами Костянтина, вони продавали і раніше, як і сухі пайки інших країн.
Склад однієї порції сухого пайка MRE (фото з сайту MREinfo.com)
Склад однієї порції сухого пайка MRE (фото з сайту MREinfo.com)

За даними Міністерства оборони, Україна отримала від США 330 тисяч комплектів сухого пайка, у військові частини їх поки не розподіляли. Заступник начальника управління преси й інформації Міноборони, підполковник Максим Праута називає повідомлення про можливий перепродаж гуманітарної допомоги частиною інформаційної війни, розв’язаною Росією проти України.

«Якщо ви подивитеся, наприклад, на ті номери, які є на пайках, то там усе стане зрозуміло. На фотографіях, які нібито поширені в інтернеті, вони або прострочені, або такі, що не надходили в Україну», – зазначив він у коментарі Радіо Свобода.

Варто провести прозору перевірку – експерт

Експерт Центру Разумкова Олексій Мельник вважає, що інформацію про можливий перепродаж американських сухих пайків мали б перевірити – або безпосередньо міністерство, або навіть і правоохоронні органи. На думку експерта, у час, коли підтримати Україну матеріально має намір ціла низка країн і організацій, демонстрація прозорості у діях державних установ не буде зайвою.

«У цій ситуації, коли весь світ, чи велика частина наших партнерів, особливо на Заході, декларує і вже демонструє свою готовність допомагати Україні, будь-який такий факт, якщо він має місце і не отримав належної реакції, буде серйозно підривати їхні наміри», – каже він Радіо Свобода.

Аналогічної точки зору дотримуються і в редакції журналу Time, де також звернули увагу на пропозиції в українському інтернеті: «Збіг щодо розквіту продажів MRE в інтернеті порушив актуальне питання до нових лідерів України: чи можуть вони гарантувати, що допомога від США і Європи не буде просто розкрадена?».

Олексій Мельник із Центру Разумкова вважає: з огляду на ажіотаж, Міноборони варто було б запросити журналістів на склади, де зберігається надана США гуманітарна допомога, щоб показати її схоронність. З відповідним запитом у відомство вже звернулася редакція Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG