Доступність посилання

ТОП новини

Для чого Янукович знову з’явився на публіці?


Москва – Колишній президент України Віктор Янукович у середу раптово з’явився на публіці. У російському Ростові-на-Дону він дав телеінтерв’ю. Янукович повторив ідею, яка була раніше процитована агентством «ИТАР-ТАСС» – перед виборами глави держави, які заплановані на 25 травня, в Україні слід провести референдум про федералізацію регіонів.

Поява в ефірі Віктора Януковича ніде не анонсувалася і навіть ефект несподіванки не додав цій події сенсаційності. Більшість експертів на прохання про коментарі говорили, що коментувати у виступі Януковича нема чого, й сама його поява виглядає досить дивно.

Однак заступник директора інституту країн СНД Володимир Жарихін в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що нинішнє інтерв’ю – це бажання колишнього українського керівника порозумітися з країною і зі світом.

«Він продовжує вважати себе законним президентом в Україні і він хоче порозумітися зі світом, порозумітися зі своєю країною про свої дії, про свої вчинки, чому все так сталося. Тому він дає інтерв’ю. Причому, в даному випадку вже й відповідає на запитання. Не тільки на запитання представників НТВ, а й представників «Ассошіейтед Пресс». Питання досить неприємні, але він, по-моєму, на них постарався відповісти», – зауважив Жарихін.

Експерти відзначають, що у відповідях на поставлені запитання Янукович не сказав нічого нового і конкретного, а лише озвучив ідею про федералізацію.

«На мій погляд, якраз ось у федералізації закладені глибокі основи демократії, демократичного суспільства, тому протиріччя, які виникли останнім часом в Україні, закривати на них очі або вуха не можна», – сказав екс-президент.

Чиї наміри транслює Янукович?

Віктор Янукович назвав трагедією відділення Криму, і що він постарався б цього не допустити. Це викликало в багатьох експертів здивування і сумну посмішку.

Керівник центру українських досліджень Інституту Європи РАН Віктор Мироненко вважає, що через Януковича російська влада транслює свої наміри.

«Я б не надавав великого значення тому, що там заявляє час від часу Віктор Федорович Янукович, якби не одна дуже серйозна обставина. Тому що абсолютно очевидно, що він фігура несамостійна сьогодні в своїх словах, у своїх діях і своїх заявах. Він, швидше, транслює, мабуть, якісь настрої, зміну настроїв, наміри, які існують в нашій країні і в нашому російському керівництві. Тому якщо це сприймати як ознаку того, що не відкладені наміри повторити те, що було зроблено в Криму, у східних областях України, це дуже тривожний сигнал», – наголошує Мироненко.

Повна версія інтерв’ю Януковича вже з’явилася в інтернеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG