Доступність посилання

ТОП новини

Чи готові Суми до можливого вторгнення Росії?


Порожній кордон із Росією та народне ополчення
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:08:07 0:00

Порожній кордон із Росією та народне ополчення

Суми – Посадовці Росії обіцяють відвести свої війська від українських кордонів одразу після закінчення навчань. Проте зосередження такої кількості військової техніки на кордонах та досвід Криму змушує Україну готуватися до найгіршого. На прикордонній Сумщині хтось говорить про абсолютну незахищеність, а хтось заявляє про повну готовність до бою.

Тільки 30 тисяч сумчан із майже 300 тисяч у разі небезпеки повітряних ударів зможуть сховатися у сумських бункерах. Проте потрапити в бомбосховища у випадку надзвичайної ситуації будь-кому не вдасться, адже розташовані вони на приватних територіях, хоча і належать державі.

Крім того, за новим законом про цивільну оборону зазначено, що бункери розраховані на працівників підприємств. Пересічним же сумчанам доведеться ховатися у підвалах будинків, погребах, рити ями, виїжджати в села. Про це повідомив начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Олександр Даниленко. Він також розповів, що загальна підготовка до надзвичайних ситуацій недостатня в сучасних реаліях.

«Засобів захисту практично немає, захисні споруди – дещо згаяно по цих галузях. Евакуації практично немає – передбачено лише на мирний час. Для формування цивільного захисту вказівних документів поки що немає, це не погоджено зі збройними силами. Дещо є, дечого немає. Рівень підготовки держави до захисту населення України, я вважаю, недостатній», – сказав начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Олександр Даниленко.

Про неготовність до можливого російського вторгнення говорить і полковник у відставці Володимир Лаврик. Він вважає, що наразі кордони Сумської області не захищені, а для їх оборони не зроблено нічого.

«Вже треба мати викопані окопи, вже треба мати протитанкові рови. Цим повинні займатися державні адміністрації, які повинні взаємодіяти з Міністерством оборони України і вже готувати це для того, щоб примусити Російську Федерацію. Це примус до вирішення питання політичним шляхом. А на сьогодні, поки кордон порожній, з нами ніхто не буде розмовляти», – сказав колишній військовий комісар Володимир Лаврик.

Війська Росії отримають не тільки військову відсіч – керівник ОДА

Натомість голова Сумської обладміністрації Володимир Шульга запевняє, що Сумщина повністю готова до можливого нападу. Людей мобілізовують, блокпости з військовою технікою поставлені, зброї та набоїв вистачить, кордони – захищені.
На дорогах на Київ стоять танки, зенітні установки, стоять блокпости з броньованою технікою
Володимир Шульга

«На дорогах на Київ стоять танки, зенітні установки, стоять блокпости з броньованою технікою. Є розташування військових, воно змінюється. Є розвідка, яка контролює ситуацію з тієї сторони. В штатному розкладі на всіх пунктах пропуску несуть в посиленому режимі своє чергування прикордонники. Військовий комісаріат планово мобілізовує людей. Ми забезпечуємо всім необхідним», – розповів Володимир Шульга.

Голова області також додав, що Росія розуміє – Сумщина не Крим. І якщо російські війська вторгнуться на її територію, то отримають не тільки військову відсіч, а й реальну партизанську війну, адже Сумщина – край партизанської слави.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG